Toto jedlo je veľmi obľúbené všetkými, vždy zostanú
takmer vylízané taniere :-), ale ja ho príliš rada nevarím. Má sa robiť z
hovädzieho stehna, ale u nás sa to nedá. Môj muž je zarytý odporca hovädziny, i
keď párkrát prekvapil a s chuťou spráskal roštenku a na anglický biftek
sa tiež nenechá prehovárať. Okrem toho tento veľký závitok treba umne
pozväzovať, aby sa pri opekaní nerozpadával. No a to je teda fuška.
Pravdaže, dá sa to naučiť. Aj som sa to niekedy učila,
ale čo sa často neopakuje, to sa ľahko zabudne. No, najskôr som si veru
dôverovala, myslela som si, že keď začnem viazať, vybaví sa mi ten postup, veď
som si spomínala, že to bolo jednoduché... :-) Ale čo bolo, už nie je :-) a tak
som motala ako taký moták.
Čo na to:
1 kg stehna (najlepšie je hovädzie, veľký široký, dá
sa
dobre rozklepať; alebo bravčové stehno)
mleté
čierne korenie (mčk)
muškátový oriešok
soľ
drvené
chilli
citrón
olej
3 - 4 vajcia
1a 1/2 cibule
prerastená oravská al. anglická slanina
šunková saláma al. šunka
kápia, horčica
sterilizované uhorky
olej
1 bobkový list
1 kelímok šľahačkovej smotany
2 -3 KL hladkej múky
knedľa ako príloha
Ako na to:
Mäso rozklepeme na veľký plát, posypeme mletým
korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom, pomocou lyžice rozotrieme po
celom pláte, stočíme a prikryté odložíme do chlaničky na 2 hodiny (môžeme aj
cez noc).
Na druhý deň rozklepneme vajcia do misky, osolíme ich
a okorením mčk, nastrúhaným muškátovým orieškom, rozšľaháme . Do panvice dáme
trolinka oleja, na malé kocky pokrájanú tučnejšiu časť slaninky a chvíľku ju
popražíme. Potom pridáme 1/2 cibule pokrájanej nadrobno a onedlho všetko
zalejeme rozšľahanými vajíčkami. S panvicou nehýbeme, necháme tuhnúť ako
omeletu. Zhora naukladáme do vajec chudšie plátky slaniny. Keď povrch začne
tuhnúť, prevrátime tú dobrotu pomocou plytkého taniera a vrátime späť do
panvice. Dopečieme už len chvíľku.
Plát mäsa si rozložíme na dosku, osolíme ho a sypneme
naň podľa chuti drvené chili (môžeme vynechať, to je môj príspevok k pôvodnému
receptu :-) ).
Celú plochu potrieme horčicou, položíme na ňu vajcovú
placku, pokladieme šunkovou salámou alebo šunkou, uhorkami a plátkami kápie.
Naplnený plát opatrne zrolujeme do rolády a zafixujeme buď motúzom alebo
klipsňami na závitky, ak teda postačia na priemer závitku.
Zviazaný závitok poriadne poopekáme v rozpálenom
oleji. Závitok vyberieme, do výpeku vsypeme nadrobno pokrájanú cibuľu a
restujeme. Potom vlejeme hrnček vývaru alebo vody a odvaríme aj zo stien
panvice výpek.
Obsah panvice vlejeme do tlakáča, vložíme závitok,
podľa potreby a vlastnej úvahy doplníme tekutinu, uzavrieme hrniec a necháme
cca 35 minút od natlakovania (pri hovädzom trocha dlhšie).
Otvoríme tlakáč a zistíme, či je mäso mäkké.
Závitok vyberieme, šťavu prelejeme do normálneho kastróla a znova ju uvedieme
do varu. Prilejeme do nej zátrepku zo šľahačkovej smotany a hladkej múky. Pre
istotu môžeme zátrepku nalievať cez sitko, aby v omáčke nezostali hrčky. Ale
rozhabarkovaním v studenej smotane a s dostatočným predstihom sa tomu dá
predísť tiež. Omáčku necháme prevariť, stále miešame, aby sa pri dne
neprichytávala. Podľa potreby ju doriedime vývarom alebo vodou. Podľa
chuti ju dosolíme, prípadne dochutíme podľa svojich chuťových buniek (ja
som dochutila asi 1/2 PL chilli omáčky) a odstavíme. Po miernom vychladnutí
vyžmýkame do omáčky trocha citrónovej šťavy. Omáčka nemá byť úplne kyslá,
citrón má byť v súhre s ostatnými ingredienciami, nesmie prerážať. Táto omáčka
je naozaj veľmi chutná a keby som jej koľkokoľvek urobila, tak skoro nikdy nie
je dosť :-).
Ak chceme mať závitok pekne pokrájaný, treba ho nechať
vychladnúť. Krájame ho dobre naostreným nožom.
Výbornou prílohou k jedlu je knedľa... povedala by som
skôr, že jedinou vhodnou prílohou :-) Fakt, bez nej si túto skvelú papenu
nevychutnáte.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára