Možno tu na blogu už vanilkové
rožteky mám, ale nechce sa mi hľadať a ak tu sú, tak to je recept od
mojej mamky. No a tento recept je podľa časopisu Apetit.
Ani som ich pôvodne nechcela robiť, lebo neboli nejako extra v obľube. Mala som však nemletých priveľa orechov a chcela som ich minúť rýchlo a pokiaľ možno jednoducho. Recept som mala založený, tak som ho narýchlo skúsila. Okrem toho som si kúpila silikónovú formu na malé rožteky, tak som si prácu zjednodušila pomocou nej. A bol to veeéľmi fajn nápad. Každý rožtek rovnaký a rýchlo urobené. Po ochutnaní som len skonštatovala, že sú delikátne.
Ani som ich pôvodne nechcela robiť, lebo neboli nejako extra v obľube. Mala som však nemletých priveľa orechov a chcela som ich minúť rýchlo a pokiaľ možno jednoducho. Recept som mala založený, tak som ho narýchlo skúsila. Okrem toho som si kúpila silikónovú formu na malé rožteky, tak som si prácu zjednodušila pomocou nej. A bol to veeéľmi fajn nápad. Každý rožtek rovnaký a rýchlo urobené. Po ochutnaní som len skonštatovala, že sú delikátne.
Čo na to:
260 g hladká múka
220 g maslo
160 g mletých orechov
70 g práškového cukru
2 žĺtky
na obaľovanie:
práškový a vanil. cukor
Ako na to:
Z
múky, masla, orechov, cukru a žĺtkov zmiesime cesto v hlbokej mise a
riadne prepracujeme. Misu prikryjeme fóliou a odložíme do chladu na 2
hodiny.
Z cesta odoberáme
malou lyžičkou kúsky cesta, ktoré natlačíme do formy na rožteky. Formu
netreba nijako vymazávať. Ak nemáme formu, môžeme rožteky tvarovať ručne
a klásť na plech s PNP. Ale je tu aj možnosť použiť plechovú formičku
na rožteky. Na formičku položíme kúsok potravinovej fólie a cesto
vtlačíme dnu. Potom na plech s PNP vyklopíme sformovaný rožtek. Ide to
celkom rýchlo a vďaka fólii sa na formičku neprilepí a hravo vyklopíme
neporušené tvary. Aj takto som ich robila, kým sa časť piekla v silikónke.
Najhoršie vyzerali tie, ktoré som
robila klasicky, teda šulček cesta a na plechu ohnúť do tvaru,
sformovať. Tieto sa tak trocha roztiahli do šírky. Nie, škaredé neboli,
ale tie ostatné boli oveľa krajšie a neroztečené.
Recept ďalej hovorí, že rožteky ešte horúce obaľovať v zmesi práškového a vanilkového cukru.
To
sa mi neosvedčilo, prvých pár kúskov sa pri obaľovaní dolámalo. Takže
som ich radšej nechala poriadne vychladnúť na balkóne. Potom také
stuhnuté som ich obaľovala a cukrová zmes sa na ne prichytávala celkom
fajn.
Vanilkové rožteky u nás na Vianoce nesmú chýbať, pečiem ich ako prvé lebo musia odležať, potom až vynikne ich vôňa a chuť...tie tvoje sú veľmi pekné a páči sa mi tá forma, ja ich robím každý zvlášť a je to dosť pracné.
OdpovedaťOdstrániťJa som tiež robievala vanilkáče ručne a strašne ma to nebavilo. Robievala som mamin recept, ale tento sa mi zdá lepší. Robievala som podľa maminho receptu, ale tento sa mi zdá lepší a zviedla ma tá forma :-D . Nemá chybu, len trochu ľutujem, že som si nekúpila väčšiu alebo dve tieto malé. Nevymasťuje sa, vyklápa sa to super a do rúry by sa zmestili naraz tieto dve. Tento rok išli na odbyt lepšie ako po minulé roky. Skúsim mrknúť aj tie tvoje :-)
OdpovedaťOdstrániť