Tento recept nie je nový, ale len premiestnený z inej adresy. Nedal sa nájsť podľa URL, takže po tomto zistení som sa rozhodla postnúť ho znova, aby mal zodpovedajúcu URL adresu. Súčasne ma to inšpirovalo, upiecť ho zasa, tak sa idem do toho pustiť.
Čo na to:
cesto:
1 dl mlieka,
12 g čerstvého droždia,
50 g kryšt. cukru,
400 g polohrubej múky,
90 g rozpusteného a vychladnutého masla
(ja dávam zásadne aj olej, aby sa koláč po odstátí nemrvil)
1/2 čL soli,
2 celé vajíčka,
troška citrónovej kôry
krém:
2 žĺtky,
1 dl mlieka,
12 g čerstvého droždia,
50 g kryšt. cukru,
400 g polohrubej múky,
90 g rozpusteného a vychladnutého masla
(ja dávam zásadne aj olej, aby sa koláč po odstátí nemrvil)
1/2 čL soli,
2 celé vajíčka,
troška citrónovej kôry
krém:
2 žĺtky,
80 g prášk. cukru,
50 g hlad. múky,
1/2 l mlieka,
trocha vanilkovej esencie
okrem toho:
2 PL rumu alebo koňaku,
3 PL kávy (uvarená),
hrozienka (alebo čokoláda,kto má rád)
bielok (trocha) na potretie
Kým cesto kysne, pripravíme krém :
Vyšľaháme žĺltky s cukrom do peny, pridáme múku a zamiešame. Pridáme k nemu cca 3 PL horúce mlieka, dobre premiešame a po chvíli znova zopakujeme. Zvyšné mlieko potom tenkým prúdom vlievame k žĺtkovej zmesi, pridáme vanilkovú esenciu a miešame. Túto horúcu zmes potom pomaly varíme za stáleho miešania, až uvaríme hustý krém. Dáme ho vychladnúť.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na dve časti - 1/3 cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu a vložíme ho do tortovej formy s PNP. Boky formy vymastíme.
Zvyšné cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a naložíme naň vychladnutý krém, ktorý rovnomerne rozotrieme. Posypeme hrozienkami alebo kúskami čokolády (nie strúhanou). Ale dá sa urobiť aj bez toho.
Cesto zrolujeme, závin trocha pritlačíme a rozkrájame ho na hrubšie kúsky. Tieto rovnomerne poukladáme na cesto vo forme "nastojato". Necháme kysnúť asi hodinu v teple (môžeme dať do rúry na najnižšiu teplotu).
Zatiaľ si uvaríme kávu a trocha z nej odložíme bokom na potieranie koláča.
Po nakysnutí koláča nastavvíme v rúre teplotu 180 °C.
50 g hlad. múky,
1/2 l mlieka,
trocha vanilkovej esencie
okrem toho:
2 PL rumu alebo koňaku,
3 PL kávy (uvarená),
hrozienka (alebo čokoláda,kto má rád)
bielok (trocha) na potretie
Ako na to:
Ingrediencie na cesto dáme vypracovať do DP v patričnom poradí (najprv tekuté, potom sypké), program CESTO.Kým cesto kysne, pripravíme krém :
Vyšľaháme žĺltky s cukrom do peny, pridáme múku a zamiešame. Pridáme k nemu cca 3 PL horúce mlieka, dobre premiešame a po chvíli znova zopakujeme. Zvyšné mlieko potom tenkým prúdom vlievame k žĺtkovej zmesi, pridáme vanilkovú esenciu a miešame. Túto horúcu zmes potom pomaly varíme za stáleho miešania, až uvaríme hustý krém. Dáme ho vychladnúť.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na dve časti - 1/3 cesta rozvaľkáme do tvaru kruhu a vložíme ho do tortovej formy s PNP. Boky formy vymastíme.
Zvyšné cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a naložíme naň vychladnutý krém, ktorý rovnomerne rozotrieme. Posypeme hrozienkami alebo kúskami čokolády (nie strúhanou). Ale dá sa urobiť aj bez toho.
Cesto zrolujeme, závin trocha pritlačíme a rozkrájame ho na hrubšie kúsky. Tieto rovnomerne poukladáme na cesto vo forme "nastojato". Necháme kysnúť asi hodinu v teple (môžeme dať do rúry na najnižšiu teplotu).
Zatiaľ si uvaríme kávu a trocha z nej odložíme bokom na potieranie koláča.
Po nakysnutí koláča nastavvíme v rúre teplotu 180 °C.
Zmiešame vychladnutú kávu a bielok a vidličkou trocha vyšľaháme. Touto zmesou hojne potrieme povrch koláča a dáme do rúry.
Pečieme najprv 15 minút na 180°C, potom teplotu znížime na 160 a pečieme ešte asi 15 minút - (kontrolujeme) kým koláč nezíska peknú zlatohnedú farbu. Potom rúru vypneme, ale koláč necháme ešte vnútri asi 5 minút.
Upečený koláč ihneď po vybratí z rúry potrieme rumom (alebo mliekom). Necháme ho vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.
2 komentáre:
To je niečo pre nás...z kysnutého cesta, príjemná náplň, už viem čo najbližšie upečiem. Ďakujem za recept.
Co je to PNP prosim?
Zverejnenie komentára