Ak ste zakotvili pri tomto recepte, tak ste práve našli poklad :-) Je
to recept na pravú taliansku vidiecku pizzu. Nie, žiadne kečupíky alebo
dáke trdloviny natreté na dopatlané cesto či dokonca lístkové cesto a že jedia pizzu. Skúste túto, s tomatovou pastou, rep. základom. Ucítite
chuť Talianska :-) .
Okrem toho časť receptu môžete zužitkovať aj pri príprave omáčky na špagety (tomatový základ).
Čo na to:
na cesto :
600 g polohrubej múky,
4 PL oliv. oleja,
3 dl mlieka,
1/2 čL kryšt.cukru,
2 čL soli,
kocka kvasníc
na tomatový základ, resp. paradajkovú pastu :
1 cibuľa,
6 strúčikov cesnaku,
3 PL oliv.oleja,
1 mrkva,
štvrťka zeleru,
paradajkový pretlak (stredná veľkosť) ,
*1 dl kečupu (ak tento základ použijete na prípravu špagiet... na pizzu nie),
oregano,
bazalka,
soľ,
mčk,
soľ
na obloženie :
300 g mozarelly,
trocha iných syrov (niva, eidam,camembert atď),
šunka,
chudá slanina,
olivy,
šampiňóny,
papričky,
rybičky,
cibuľa,
ananás
Dá
sa použiť všeličo iné, ako napr. rôzne druhy salám, klobás, zelenín,
rôzne druhy rybičiek v konzerve, ale aj čerstvé... fantázii sa medze
nekladú. Ale nie je dobré napatlať všetko na jednu pizzu a to bez ladu a
skladu!
Ako na to:
Pripravíme
si kvások a vlejeme ho do misy s múkou, taktiež pridáme olej a soľ.
Vymiesime cesto, ktoré sa musí odlepovať od misy, dáme ho kysnúť.
Zatiaľ pripravíme tomatovú pastu - základ, ktorým budeme potierať
cesto.
Do hlbšej panvice dáme restovať cibuľu, po chvíli pridáme postrúhanú
mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme asi 1,5 dl
vody a pretlak. Dusíme chvíľu pod pokrievkou a občas pomiešame. Môžeme
aj trocha prisladiť (1 čL cukru) . Pasta nemá byť vodnatá. Do trocha
vychladnutej pridáme kečup, prelisujeme cesnak a ak máme, pridáme
bazalku. Ideme omrknúť cesto.
Cesto zdvojnásobilo svoj objem, len tak ručne, pomocou varechy ho ešte
premiesime a necháme ho ešte odpočívať. Môžeme si pripraviť veci na
obloženie pizzy.
Postrúhame mozarellu na hrubom strúhadle, nakrájame šunku na pásiky,
šampiňóny a slaninu, otvoríme konzervu s ananásom. Slaninu i cibuľu je
lepšie trocha na panvici poopekať , pretože by počas pečenia nestihli
schrumkavieť. Oki, ideme robiť s cestom.
Cesto
vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na štvrtiny. Sformujeme ich
do bochníčkov a budeme ich vaľkať. (Origoš by sa to malo robiť rukami,
ale to je predsa fuk). Takže vyvaľkáme z bochníčka koleso s priemerom,
aký bude mať želaná pizza. Ja som ju ušolichala tak na 28 -30 cm.
Koleso položíme na plech vystlatý papierom na pečenie (alebo
pomastený a vysypaný plech. Doma u rodičov na to máme špeci okrúhle
pekáče, pizza je potom naozaj pekne okrúhla, nie ako teraz moja čaptavá
:))
Koleso popicháme vidličkou a teraz príde na rad
vychladnutá tomatová pasta. Lyžicou ju nandáme na cesto a rovnomerne ju
rozotierame po ploche v tenkej vrstve. Ak by sa pasta zle roztierala,
možno koleso najprv pomastiť trocha olejom a až potom nanášať pastu.
Na natreté koleso dáme slabšiu vrstvu strúhaného syra a potom už ukladáme šunku, alebo teda čo sme si prichystali.
Po naukladaní ingrediencií opäť posypeme (už bohatšie) strúhanou mozarellou a jemne poprášime oreganom.
Originál recept hovorí, že treba aj poprskať olejom (my to nemastíme a
pohoda). Dáme do zohriatej rúry na 200°C asi na 10 minút (dávala som
dva plechy nad sebou pri zapnutom ventilátore).
Z uvedeného množstva cesta vyjdú 4 ks. Ja som robila rybičkovú s
olivami, šampiňónovú s cibuľou a nivou, Hawai (tá šunková s ananásom) a
sedliacku (so slaninou, cibuľou a paprikou).
Nie je to nijako zložité, len trocha babračka s tým obkladaním, ale zas výsledok určite poteší, lebo to stojí za to.
Recept je zo starého časopisu 100+1 zahraničných zaujímavostí. V článku
sa písalo, že toto je origoš taliansky recept, ale na vidieku sa pizza pečie v peci
a má potom jedinečnú príchuť a vôňu horiaceho dreva. S tou pecou to u nás teda bude horšie, málokto ju má :-) Ale nie, bez obáv, lebo aj pečená v elektrickej rúre je super! :-) A zvlášť táto Hawai
P.S. odkaz pre Ľubku - mala si pravdu, je to nanič, tiež tam vidím iba obdĺžniky a polovice fotiek. S tým pôvodným som nevedela nič urobiť, neposlúcha to. Tak som u mňa v blogeri skopčila a dala ti to sem ako nové - nechám ti to týždeň