![]() |
Čo na to:
300 ml mlieka,
(ak treba, tak ešte 50 ml vlažnej vody),
25 g masla,
1 čL soli,
1 čL kryšt. cukru,
450 g hladkej múky,
50 g grahamovej múky,
1/2 kocky droždia,
rôzne semienka
(ak treba, tak ešte 50 ml vlažnej vody),
25 g masla,
1 čL soli,
1 čL kryšt. cukru,
450 g hladkej múky,
50 g grahamovej múky,
1/2 kocky droždia,
rôzne semienka
Ako na to:
Prísady dáme do pekárne v patričnom poradí a necháme vymiesiť, alebo vymiesime robotom.
Cesto necháme kysnúť minimálne hodinu alebo aj dlhšie.
Cesto necháme kysnúť minimálne hodinu alebo aj dlhšie.
Vykysnuté
Potom ho dáme na pomúčenú dosku
a rozkrájame na kúsky, ktoré prehnetieme a sformujeme do bochníčkov.
Necháme na doske prikryté čistou utierkou ešte asi pol hodiny.Potom bochníčky premiestnime na plech s PNP, na povrchu ich trocha narežeme a potrieme ich slanou vodou. Posypeme semienkami

a dáme piecť na strednú priečku rúry vyhriatej na 200 °C asi 20 - 23 minút.
Po vybratí z rúry žemle nenechávame na plechu, ale ich dáme chladnúť na mriežku, aby sa nezaparili.
Viem, tej grahamovej múky tam nie je veľa, ale chcela som pekné žemle. Nedávno som robila pletienky a tam som dala viac toho grahamu, no a straaáášne dlho, predlhokyslo cesto. A dnes som tak veľa času nemala, tak žemličky majú menej vlákniny. No čo už, keď tieto celozrnné múky majú málo lepku a zle kysnú :-( Ale zato sú žemličky
perfektné, naozaj to nie je samochvála :-) len sme skonštatovali. Už len tieto budem...
A piekla som ich kvôli tejto krémovej cesnačke...


Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára