Nepoznám nikoho, kto by nemal rád vôňu čerstvo upečeného pečiva alebo chleba. A keď sa tá vôňa šíri po dome a do okolia, vie vyčariť aj dobrú domácku pohodu. Takže to stojí za tú trochu námahy, nie? A navyše tieto ciabatty sú tutovka ...
Čo na to:
350 ml vlažnej vody,
2 PL olivového oleja,
500 g hladkej múky T650,
1/2 kocky droždia,
1 čL cukru, 2,5 čL soli,
60 - 80 g olív, príp. sušené paradajky,
okrem toho trocha múky na podsypávanie
***Pozn.: múku možno zameniť za iný druh alebo kombinovať s inými druhmi, napr. s celozrnnou. Už to síce nebude talianska ciabatta, ale bude to dobré tiež (len prvýkrát opatrne - menej je niekedy viac).
Ako na to:
1) Do nádoby DP nalejeme vodu, olej a vsypeme múku. Pridáme soľ do jedného rohu, do stredu dáme
droždie s cukrom a spustíme program CESTO.
2) Pred koncom miesenia pridáme pokrájané olivy, prípadne sušené paradajky alebo ak uznáte za vhodné,
tak cesnak a bylinky alebo aj opraženú cibuľu. (Možno bude treba dosypať trocha múky, ja som pridala
asi 2 PL)
3) Cesto necháme kysnúť.
4) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prehnetieme ručne a rozdelíme na 4 časti.
5) Jednotlivé časti cesta roztlačíme podľa možnosti do tvaru obdĺžnikov alebo štvorcov a potom cesto
stočíme do valčeka (stále podsypávame).
6) Uložíme ich na plech s PNP (mne vyšli na plech všetky štyri po šírke), plech prikryjeme utierkou a dáme
na teplé miesto - 30 min máme pokoj, ale pár minút pred koncom relaxu zapneme rúru na 200°C.
7) Ciabatty vložíme do vyhriatej rúry a upečieme - cca 20 minút
Ak nechcete mať ciabatty tvrdé, môžete ich po vybratí z rúry pofŕkať trochou studenej vody (ja som musela kvôli babine, ktorá je teraz u nás).
Robila som ich viackrát s malými obmenami. Tieto na fotke sú s grahamovou múkou (dala som 200 g grahamovej múky a miesto sušených paradajok som dala zelené olivy, ale zdá sa mi to málo :-( No možno to bude tým, že som ich pri krájaní dosť vymaškrtila sama :-)
A toto je len taká obyčajná a je úplne božská :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára