Pečeň, pečienka (neboli játra) je dosť zatracovanou surovinou. Dosť sa popísalo o tom, že je to zberňa odpadov z tela a že spolu s ňou ten odpad jeme. Okrem toho má to tkanivo takú zvláštnu konzistenciu, ktorá nie je každemu sympatická... viete, tie hrudky, čo cítime v ústach pri jej konzumovaní. Ale pritom všetkom vieme, aká je zdravá, dôležitá kvôli obsahu železa. Dokonca niektorí pacienti s istým ťažkým ochorením ju vraj musia konzumovať ako liek a to zasurova!!!
Keď človek uvažuje nad vyššie uvedenými "negatívami" pečene, musí mu napadnúť aj to, že kurence, ktoré chúdence žijú krátkych 6 týždňov a potom idú .... no nechcem na to myslieť, takže v 6týždňovej pečeni kurčaťa asi nemôže byť toľko škodlivín ako u zverov, ktoré sa oveľa dlhšie chovajú, nie? Už dúfam skončila éra, kedy dávali hydine do potravy antibiotiká, rastové hormóny a kadečo hnusné!
Ak chcete, prečítajte si niečo pozitívne o kuracej pečienke TU.
Ja ju občas robím, lebo manžel ju má rád. Ja mám k nej neutrálny vzťah a deti ju nechcú. Takže vždy varím len menšie množstvo...
Čo na to:
500 g kuracej pečene
trocha slaninky (nemusí byť)
1 väčšia cibuľa
olej
1 strúčik cesnaku
1/2 čL mleté čierne korenie
1 čL majoránka
trocha mletej rasce
trocha chilli (nemusí byť)
1/2 čL mletá červená paprika
soľ podľa chuti
vývar (alebo voda, bujón)
cca 1 dl studená voda1 čL solamyl (kopcová)
Ako na to:
Na oleji rýchlo opečieme drobné kocky slaninky, speníme pokrájanú cibuľu a pridáme pečene, ktoré sme predtým dobre umyli, odblanili a prepolili. Restujeme všetko spolu, potom pridáme mletú rascu (môžete preosiať), mčk, mčp, chilii a riadne premiešavame. Po pár minútach restovania pridáme trocha (asi 1-1,5 dl) vývaru, prikryjeme a chvíľu dusíme na miniteplote. Tá chvíľa predstavuje cca 10 minút.
V miske alebo v pohári rozmiešame studenú vodu so solamylom a nalejeme do panvice s pečienkou. Dobre premiešame, podľa úvahy a konzistencie pridáme ešte trocha vývaru, majoránku a soľ. Necháme prevrieť asi 2 minúty a odstavíme. Keď trocha vychladne, pridáme prelisovaný cesnak. Troška potlačí alebo zamaskuje horkastú chuť pečene.
Je to rýchlovka. Najlepšie k nej pasuje tarhoňa alebo slovenská ryža.
3 komentáre:
Dobrý deň,
v recepte používate názvy surovín pečeň a pečienka. Správne pomenovanie je pečeň, pečienka je niečo úplne iné.
Ďakujem, vždy som si myslela to isté, čo píšete vy. Ale časom som sa akosi prispôsobila okoliu a tiež som začala hovoriť o pečienke. Opravím to aspoň v texte, keďže v nadpise by to robilo problém.
Ale pozreli ste si ten článok, na ktorý som uviedla link? :-) tiež je v nadpise pečienka.
Mrkla som do výkladového slovníka Sj a tam na moje prekvapenie toto:
Synonymá slova „pečienka” v slovenskom synonymickom slovníku
pečienka p.pečeň
pečeň veľká žľaza červenohnedej farby uložená v tele živočíchov a človeka blízko bránice • hovor. pečienka: husacia pečeň, pečienka; byť chorý na pečeň, pečienku
Pečeň je orgán v tele, pečienka je maso určené na pečenie. Tak je to v gastronómii...
Zverejnenie komentára