Kto nie je začiatočník vo varení, nech tento príspevok pokojne obíde, nedozvie sa tu nič nové. Dala som ho sem na želanie jednej šikovnej dievčinky, ktorá ma požiadala o radu, ako prekvapiť doma s obedom, aby to bolo na istotu :-D Myslím, že s kuriatkom sa nič nepokazí a táto jednoduchá príprava je aj zárukou istoty.
Čo na to:
kurča alebo kuracie diely2 PL oleja
1 PL masla
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 dl vývar alebo voda
1/2 KL červenej papriky (nemusí byť)
soľ (+ prípadne nejaké bylinky čerstvé
alebo sušené)
Ako na to:
Celé kurča dobre poumývame pod tečúcou vodou (aj dutinu), necháme vodu stiecť a papierovou utierkou ho osušíme. Poobtrhávame nejaké prípadné kostrnky, občas aj nejaké páperie...
Potom ho na doske rozporciujeme. Silnejším väčším nožom na mäso odkrojíme krídla tak, že chytíš krídlo a pohýbeme, čím zistíš, kde je presne kĺbik. V tomto mieste ho odrežeme bez problémov. Podobne odrežeš aj stehná, ktoré najprv uchopíš za rúčku a vytočíš. A odrežeš.
Potom pozdĺžne rozkrojíme trup cez prsnú kosť. Nakrojenú kostru položíme na dosku tak, ako by sme ju chceli rozprestrieť a prsia oddelíme od chrbtovej časti rezom pod rebrami alebo cez ne. Ide to dosť dobre.
Chrbát odložíme, môžeme ho pridať do polievky.
Ja zvyčajne takto spracúvam dve kurence a pečiem iba stehná a krídla. Potom kura odkožíme, odrežem prsia a odkožené trupy dám do polievky. Nemáme radi mastnú polievku, preto kožu do nej nedávam.
Pre začiatočníka je asi lepšie použiť kúpené naporciované kuracie diely. Opláchnuté a osušené diely na doske nasolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme postáť 15 - 20 minút.
Zapneme rúru na 200°C a dáme do nej rozohriať pekáč, v ktorom sa bude piecť. Kým sa rozohrieva, očistíme cesnak a cibuľu a tú pokrájame na hrubšie pláty.
Do rozpáleného pekáča vlejeme olej, naň pokladieme kuracinu a vložíme do rúry, kde necháme chvíľu diely opiecť v horúcom oleji. Potom pekáč povytiahneme, lopatkou ich pretočíme a pridáme veľkú lyžicu masla, prihodíme cibuľu a cesnaky a zasa necháme chvíľu v rúre. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a pekáč prikryjeme. Necháme pod pokrývkou cca 50 minút, potom odkryjeme, v povytiahnutom pekáči ponatierame všetky diely zmesou roztopeného masla a červenej papriky. Vrátime späť do rúry a pečieme odkryté, teplotu znížime na 180°C. Kontrolujeme aj stav tekutiny a občas kura polejeme vypečenou šťavou.
Nožom alebo ihlicou skúsime, či máme mäsko ok a keď áno, tak prípadne dolejeme ešte trocha vývaru (vody, al. vína) a nastavíme rúru na grilovanie. Záver celej prípravy už si postrážime a odsledujeme pri rúre...
tak, pre istotu :-)
Hotové chrumkavé vyberieme von, aby sa zbytočne nevysušovalo.
Podávame s ryžou alebo so zemiakmi na akýkoľvek spôsob.
3 komentáre:
Dakujem , je to zrozumitelne . Kupim diely lebo rozkrajat to nechcem robit. Kebyze to takto isto vyjde mne bola by som rada. Aspn sa uz ale nebojim tak ze velmi pekne vam dakujem :) Bara
Dostala jsem hlad:)
Presne takto porcujem a využívam časti kuraťa aj ja... úplne som si odvykla kupovať kuracie prsia a zmes na polievku, všetko si pripravím z kureniec sama...a takéto obyčajne upečené, krásne do zlatista je pre mňa to najlepšie...pekne si to popísala.
Zverejnenie komentára