Čo na to:
1/2 kg polohrubej múky3 PL práškového cukru
trocha soli (cca 1 čL),
3 žĺtka,
1,25 dl oleja (alebo 1 dl oleja a 6 dg rozpusteného masla) ,
1 kocka kvasníc,
2,5 dl mlieka,
Plnka
tvaroh
práškový cukor
žĺtok
citrón. kôra
vanil.cukor
hrozienka
na potretie:
bielok zmiešaný s 1 PL mlieka (alebo rozmiešané celé vajo s mliekom)
Ako na to:
Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce.
Tieto naplníme tvarohovou plnkou s hrozienkami, bochníčky dobre uzavrieme a kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie).
Necháme stáť cca 15 min. Koláče pomastíme na povrchu olejom. Potom do každého urobíme priehlbinku (vtlačíme tam čajovú lyžku) a do nej vkladáme hustý džem (najlepšie pasujú jahodový alebo malinový)
a môžeme posypať tzv. drobenkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min)
(Drobenka - do misky vložíme kopcovitú lyžičku zmäknutého masla, pridáme polohrubú múku a práškový cukor - množstvá tak odoka. Mrvíme prstami a podľa konzistencie pridávame prísady. Má sa to drobiť, veď preto drobenka)
P.S. Niekedy si pomáham prepichovaním koláčov špajdlou, aby džem z nich nestekal.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára