Čo na to:
500 g polohrubej múky,
3 žĺtky,
1,5 dl oleja,
1 čL soli,
3 PL práškového cukru,
1 kocka droždia,
1/4 l mlieka,
1 vajco na potieranie
plnka :
tvaroh,
vanilkový cukor,
práškový cukor (podľa chuti),
žĺtko,
hrozienka,
trocha citrónovej kôry
aby sme získali cesto, ktoré bude jemné, pružné a bude sa odlepovať od misy.
Posypeme ho trochou múky a dáme kysnúť.
Vykysnute cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske
a vykrajujeme kolieska s priemerom 8 cm (hlavičky) a kolieska s priemerom 3 - 4 cm (ňufáčiky).
Ušká robíme zo zvyškov cesta po vykrajovaní koliesok.
Koliesko trocha roztlačíme, jeho okraje natrieme rozšľahaným vajcom a naložíme naň tvarohovú plnku,
prikryjeme druhým kolieskom a pritlačíme po celom obvode. Naplnený koláč sformujeme do okrúhla a celý povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Do malých kolieskok urobíme pomocou slamky dve dierky.
Na dolnú časť koláčika prilepíme ňufák, na hornú časť prilepíme dva trojuholníčky cesta, ktoré budú akože ušká a pod ne vpichneme dve hrozienka, ktoré budú akože očká.
Hotové hlavičky kladieme na plech s PNP, ešte raz potrieme vajcom ňufáčiky i ušká a dáme do rúry piecť.
Pečieme pri 200 °C asi 20 - 25 minút. Keď vyberieme plech z rúry, koláče trocha poprskáme studenou vodou.
3 žĺtky,
1,5 dl oleja,
1 čL soli,
3 PL práškového cukru,
1 kocka droždia,
1/4 l mlieka,
1 vajco na potieranie
plnka :
tvaroh,
vanilkový cukor,
práškový cukor (podľa chuti),
žĺtko,
hrozienka,
trocha citrónovej kôry
Ako na to:
Pripravíme kvások z vlažného mlieka, trochy cukru, kvasníc a trochy múky. Múku preosejeme do misy, pridáme žĺtka, cukor, soľ, vykysnutý kvások a olej. Riadne miesime,aby sme získali cesto, ktoré bude jemné, pružné a bude sa odlepovať od misy.
Posypeme ho trochou múky a dáme kysnúť.
Vykysnute cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske
a vykrajujeme kolieska s priemerom 8 cm (hlavičky) a kolieska s priemerom 3 - 4 cm (ňufáčiky).
Ušká robíme zo zvyškov cesta po vykrajovaní koliesok.
Koliesko trocha roztlačíme, jeho okraje natrieme rozšľahaným vajcom a naložíme naň tvarohovú plnku,
prikryjeme druhým kolieskom a pritlačíme po celom obvode. Naplnený koláč sformujeme do okrúhla a celý povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Do malých kolieskok urobíme pomocou slamky dve dierky.
Na dolnú časť koláčika prilepíme ňufák, na hornú časť prilepíme dva trojuholníčky cesta, ktoré budú akože ušká a pod ne vpichneme dve hrozienka, ktoré budú akože očká.
Hotové hlavičky kladieme na plech s PNP, ešte raz potrieme vajcom ňufáčiky i ušká a dáme do rúry piecť.
Pečieme pri 200 °C asi 20 - 25 minút. Keď vyberieme plech z rúry, koláče trocha poprskáme studenou vodou.
5 komentárov:
Ježkovi voči, to je krásný. I popis je dostatečně podrobnej, tak dík
napíšu, jestli se to mámě povede :-D
I know I can always get some great ideas from your original round-ups !
Jsou nádherná.
:-) áno, je to také veselé pečivko, hlavne deti to majú radi.. inak obyčajné tvarohové buchty. Fotky sú zlé, fotila som mobilom, snáď niekedy zopakujem a urobím tie fotky lepšie
Prajem pekný deň :-)
Zverejnenie komentára