štvrtok 28. januára 2010

Talianske slané palacinky

   Tento recept je zo starého časopisu (Plus7 dní). Vyskúšané a overené už viackrát, zaradené do kategórie "bezmäsité" a ešte do kategórie "mňamky". Mňamky chutia aj mäsožravcom (mäsojedom? mäsojedákom? ).



Čo na to:


8 palaciniek podľa obvyklého receptu ( hladká múka, mlieko, voda, vajíčka, soľ, olej)

na plnku:
250 g mrazeného špenátu,
20 g masla + 2 PL oliv. oleja,
cibuľa, 4 - 5 strúčikov cesnaku,
150 g šampiňónov, 1 vajíčko,
250 g tvarohu, 1 guľka mozzrarelly,
2 - 3 PL postrúhanej nivy,
soľ, mčk, štipka strúhaného muškátového orieška, talianske bylinky (bazalka, oregano), trocha mletej či drvenej rasce, trocha sójovej omáčky

na zapekanie: 
100 g syra niva, kúsok masla, pár lyžíc mlieka, cca 1 dl sladkej smotany alebo smotany na varenie
2 PL postrúhaného parmezánu al. podobného (Grana Padano)


Ako na to:

Bežným spôsobom pripravíme 8 ks palaciniek. (Ja najradšej robievam palacinky 3:2:1, čiže 3 dl mlieka : 2 dl vody : 1 dl oleja + 20 dg hladkej múky + 2 vajcia + soľ, pretože nemusím mastiť panvicu)
Plnka - Do hlbšej panvice dáme rozohriať maslo s olejom, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme.

 
Ďalej pridáme šampiňóny nakrájané na plátky,

drvenú rascu, mčk, soľ,
poriadne zamiešame a prikryté dusíme.

Medzitým si dáme do MW rozmraziť a povariť špenát a vyžmýkame z neho vodu. (Ak robíme z čerstvého špenátu, najprv ho pokrájame a trocha podusíme na masle alebo oleji ).
Udusené šampiňóny necháme vychladnúť, pridáme k nim štipku postrúhaného muškátového orieška, špenát, tvaroh, postrúhanú nivu a mozzarellu.
Primiešame ešte surové vajce, prichutíme prelisovaným cesnakom, talianskymi bylinkami a sójovou omáčkou.Všetko poriadne premiešame.

Na každú palacinku dáme cca 2 kopcovité lyžice plnky,
pevne zvinieme a ukladáme do zapekacej misy vytretej maslom.
Palacinky naukladáme tesne vedľa seba

Pripravíme si zapekaciu omáčku - nivu s maslom roztlačíme vidličkou, prilejeme mlieko a smotanu, dobre rozmiešame a ochutíme bylinkami (bazalka, oregano, resp. talianske bylinky).
Palacinky polejeme zapekacou omáčkoua šupneme ich do vyhriatej rúry (200°C) so zapnutým ventilátorom.Keď omáčka začne vrieť, palacinky jemne posypeme strúhaným parmezánom (ja som mala iba granu).Rúru môžeme vypnúť a zapekáme už len asi minútku.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

fuuha...tak to je nieco!!!!!!! bohuzial u nas sa nejedava nic zapecene so syrom :-(. Ja by som to jedla a jedla a jedla....
vybusna

Anonymný povedal(a)...

...a teraz som si vsimla, ze mas take iste nadobky na koreniny ako som mala v starom byte...uplna nostalgia ma ....vybusna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...