Zasa som raz dostala chuť na dobré čerstvé pečivo, ktoré krásne chrumká pri každom zahryznutí a vonia až do susedov... no, mňam! Som asi závisláčka, čo už ? :-)
No a inšpirácia na tieto bagety je z českého portálu toprecepty od vychýrenej pekárky cathleen, ktorá s pečivami a chlebmi vie čarovať :-)
Čo na to:
Na preferment:150 ml vlažnej vody,
150 g hladkej múky špecial,
2 g droždia (čerstvé),
1 čL cukru
Ďalej:
150 ml vody,
1 čL cukru,
35 g oleja,
2,5 čL soli,
50 g ražnej múky,
300 g pšeničnej hladkej múky T650,
10 g čerstvého droždia
Na potretie: (nič z toho nie je povinné, stačí potrieť len vodou)
trocha vaječného bielka,
1 PL mlieka,
hrubá soľ,
rôzne semienka
Ako na to:
1) Suroviny na preferment vložíme do misy a ručne vymiesime. Prikryjeme a necháme stáť 10 - 12 hodín
pred výrobou bagiet ( najlepšie večer predch. dňa)
2) Do nádoby DP nalejeme vlažnú vodu, olej, pridáme preferment, potom obidve múky a do jedného z
rohov soľ a do druhého rozmrvené droždie s cukrom.
3) Spustíme program CESTO
4) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, v rukách ho prehnetieme a rozdelíme na 4 časti.
5) Z každej časti sformujeme šúľky bagiet a dáme ich na plech s PNP kysnúť asi 30 - 40 min, zakryté
utierkou
6) Pred pečením bagety nakrojíme žiletkou alebo ostrým nožom a potrieme zmesou vyšľahaného bielka s
mliekom a môžeme posypať obľúbenými semienkami alebo soľou podľa chuti (ale nie je to nutné)
7) Bagety dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme ich 15 minút, potom znížime teplotu na 170°C
7) Bagety dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme ich 15 minút, potom znížime teplotu na 170°C
a ešte chvíľu dopekáme ( u mňa 7 minút so zapnutým len spodným ohrevom)
5 komentárov:
oprava ;o) Kristinka, tie su krasne! uz si len jednu uchmatnut...aj dve v mojom pripade ;o)
:-) Ďakujem za milý komentík, Mariannka :-)
Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.
http://valenciagastronomic.blogspot.com.es
Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?
V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka
Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.
Áno, bola som pozrieť :-) Pekný blog, páči sa mi... príležitostne zase nazriem :-) Nech sa darí :-)
Zverejnenie komentára