Pri nedávnej návšteve Prahy som si v reštike dala toto jedlo. Príjemne ma prekvapilo a mierne som čo-to povyzvedala u čašníčky.Chutilo mi to veľmi a bola som rozhodnutá, že tú dobrotu skúsim doma urobiť. Veď čože, ňoky sú malina, niečo som vysondovala a ostatné už zvládnem.
Pravdaže ak dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Vieme. Takže som pokojne a premyslene urobila zopár zmien a myslím, že úspešne. Manželovi sa robili hrče za ušami :-) ... vraj.
No, teda fakt nechcem obkecávať, skrátka ide o dobré jedlo a pri troche zručnosti aj dosť jednoduché.
Nakoniec, zemiakové ňoky sa dajú aj kúpiť. Ja som síce kategoricky proti, ale niekto sa nerád babre so zemiakovým cestom. Ja sa s ním babrem rada. Niekde tu na blogu je naň aj recept.http://nasavareska.blogspot.sk/2009/03/gnocchi.html
Čo na to:
300 g lososa
1/2 L masla
1 L oliv. oleja
1/2 červenej mäsitej papriky
4 - 5 väčších šampiňónov
1/2 balenia baby špenátu (cca 200 g)
1 strúčik cesnaku
soľ
1/2 čL mleté čierne korenie (mčk)
1 čLzmes na steak
1/3 čLmletá červená paprika
1/3 čL drvené chilli
worcester podľa chuti
trocha vývaru
šľahačková smotana 180 g
40 g gorgonzoly
40 g parmazánu
Ako na to:
Pripravíme zemiakové cesto, na doske sformujeme a rozdelíme na 4 časti. Každú časť vyšúľame na dlhý šúlec s priemerom 1,5 cm. Špachtľou alebo plastovou stierkou každý šúlec rozkrájame na asi 1 cm kúsky, ktoré trocha zvrchu pomúčime a medzi dlaňami ich sformujeme do guličky. Necháme ich čakať v pomúčenej časti dosky. Jednotlivé guličky potom pritlačíme zubami vidličky a na rube vidličky vzniknuté placky stočíme do gnocchi. Keď sme ich narobili dostatočné množstvo, vhodíme ich do vriacej osolenej vody.
Čerstvé sú uvarené raz - dva, počkáme, kým vyplávu a ešte minútku ich povaríme. Scedíme a pod tečúcou vodou ich opláchneme. Dáme do misy, kde ich zmiešame s trochou oleja alebo masla, aby sa nezlepili.
Do hlbšej panvice vložíme posekanú cibuľu a na troche oleja ju restujeme. Po chvíli pridáme hrubostennú papriku pokrájanú na menšie kúsky, trocha neskôr pridáme naplátkované šampiňóny, osolíme, prihodíme uvedené koreniny a po chvíli restovania podlejeme trochou vývaru - asi 1,5 dl vývaru. Prikryjeme a necháme dusiť domäkka.
Lososa trocha pokvapkáme citrónom, posolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Po chvíli odstátia ho dáme na pár minút pod gril, alebo ho poopekáme na grilovacej panvici. Môže sa, resp. mal by sa upiecť v rúre, ale ja som kvôli takému malému množstvu lososa nemienila hicovať veľkú rúru. Losos bol pod grilom asi 10 minút.
Potom lososa necháme trocha vychladnúť a nakoniec ho potrháme vidličkou na menšie kúsky. Zatiaľ do panvice k zelenine pridáme baby špenát, zamiešame a prikryjeme. Špenátu môžeme pridať aj trocha viac ako som ja dala, lebo akosi sa v tej zmesi strácal.
Lososa trocha pokvapkáme citrónom, posolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Po chvíli odstátia ho dáme na pár minút pod gril, alebo ho poopekáme na grilovacej panvici. Môže sa, resp. mal by sa upiecť v rúre, ale ja som kvôli takému malému množstvu lososa nemienila hicovať veľkú rúru. Losos bol pod grilom asi 10 minút.
Potom lososa necháme trocha vychladnúť a nakoniec ho potrháme vidličkou na menšie kúsky. Zatiaľ do panvice k zelenine pridáme baby špenát, zamiešame a prikryjeme. Špenátu môžeme pridať aj trocha viac ako som ja dala, lebo akosi sa v tej zmesi strácal.
Po chvíli dusenia prilejeme časť smotany a pridáme rozmrvenú alebo pokrájanú gorgonzolu. Necháme ju roztaviť a dobre premiešame.
Do omáčky vsypeme gnocchi, premiešame a prehodíme do zapekacej misy.
Zvrchu posypeme polovicou parmezánu nahoblovaného na menšie kúsky a dáme trocha zapiecť, čo netrvá moc dlho.
Zvyšok parmezánu zatiaľ postrúhame najemno a po vybratí z rúry ním celé jedlo poprášime.
Z estetického hľadiska a snáď aj pre jednoduchšie servírovanie by sa dalo jedlo zapekať ako jednotlivé porcie v menších miskách.
Takto zapekané by muselo trocha vychladnúť, aby sa celá tá dobrota nerozsýpala :-( ... ale zasa si neviem predstaviť jesť polovychladnuté rybacie jedlo :-( Takže to zapekanie jednotlivých porcií mi príde ako dobrý nápad, ktorý mne do hlavy nedorazil načas. Ale teda dobrota to bola taká veľká, aká to bola kalorická bomba :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára