K
receptu som sa dostala na Pecempecen, kde som ho len tak závistlivo
okukávala. Potom ho vyskúšala moja internetová kamoška a presvedčila
ma, aby som ho skúsila i ja. Nechala som sa unášať predstavou, že
upečiem taký krásny peceň i ja... No ale predstavy nestačia, tak som sa
teda odhodlala.
170 g pšeničnej chlebovej múky (T650)
170 g pšeničnej hladkej (môže byť kombinácia iných hladkých)
90 g semolina
22 g celozrnná špaldová alebo pšeničná
1 PL Sladenky (prípravok zo sladu, kúpiťmožno v predajniach zdravej výživy)
1 PL trstinového cukru
330 g piva (alebo iná tekutina, minule som robila s cmarom)
10 g soli
120 g materského cesta (MD - mother dough - vek 5 - 6 dní)
50 g tang zhongu (TZ)
hrsť bieleho sezamu
1 KL celej rasce
Krájame celkom vychladnutý, lebo striedka je veľmi mäkká, ťažko by sa krájal a rez by škaredo vyzeral.
Tento ďalší bochník bol môj prvý pokus (ten s mletými orechmi) a veľmi nám chutil. Preto hneď to ďalšie opakovanie. Rozhodnutie padlo, že to je jeden z najlepších chlebov, resp. z tých, čo najviac chutili.
Už
som si dávno odvykla piecť chlieb v nádobe, tak mi pripadalo všetko
akési čudné. Ale čo na tom, treba skúsiť a skúšať a vydržať.
K Madle prišiel recept až z Nového Zélandu a Madla ho trocha
zmenila...niečo pridala. Ku mne prišiel recept zo Švédska, aj ja som ho
trocha zmenila...niečo som pridala. No a teda toto tu je môj Pán Chlieb
:-)
Čo na to:
45 - 50 g aktívneho rozkvasu ( 1 : 1 )170 g pšeničnej chlebovej múky (T650)
170 g pšeničnej hladkej (môže byť kombinácia iných hladkých)
90 g semolina
22 g celozrnná špaldová alebo pšeničná
1 PL Sladenky (prípravok zo sladu, kúpiťmožno v predajniach zdravej výživy)
1 PL trstinového cukru
330 g piva (alebo iná tekutina, minule som robila s cmarom)
10 g soli
120 g materského cesta (MD - mother dough - vek 5 - 6 dní)
50 g tang zhongu (TZ)
hrsť bieleho sezamu
1 KL celej rasce
Ako na to:
Rozkvas
môže byť ľubovolný, pšeničný alebo ražný, alebo miešaný v hocakom
pomere, ale pravdaže musí byť čerstvo rozkvasený, zrelý.
Do
hnetacej nádoby (robot, dom. pekáreň) vlejeme pivo, pridáme k nemu
Sladenku, cukor, rozkvas a TZ. Dobre premiešame, zhomogenizujeme.
Všetky
múky odvážime a preosejeme, prisypeme do misy a spustíme hnetenie. MD
postrihané na menšie kúsky pridávame počas hnetenia. Keď vidieť, že múka
je kompletne nasiaknutá vodou, necháme hniesť 5 min pri malej
rýchlosti, potom vypneme robot a necháme odpočívať 30 - 40 minút, kým
beží autolýza.
Potom
cesto posypeme soľou a zastriekneme trochou vody z rozprašovača.
Semienka pridáme tiež, ale nie sú povinné. Dokonca v recepte ani neboli.
Ale príjemne dochucujú striedku, takže odporúčam. Keď som robila tento
chlieb prvýkrát, pridala som mleté orechy. Nie veľa, asi tak zahrsť.
Necháme hniesť cca 8 - 10 min, potom robot vypneme a necháme 10 minút v kľude.
Misu
na kysnutie vytrieme olejom a prehrabneme do nej cesto z hnetacej misy.
Prikryjeme a necháme kysnúť cca 2 hodiny. Počas toho cesto prekladáme v
mise vždy po 30 minútach. Po tomto dvojhodinovom kysnutí s prekladaním
vložíme uzavretú nádobu s cestom do chladničky alebo na studené miesto s
teplotou 5 - 6°C a necháme ho tak celých 24 hodín.
Následne
cesto vyklopíme na dosku potretú olejom a vytvarujeme bochník. Ošatku
vysypeme zmesou škrobu a kukuričnej múky a touto zmesou posypeme aj
bochník. Vložíme ho do ošatky spojmi nahor a vložíme do mikroténového
vreca. Opäť necháme kysnúť pri 6°C asi 12 hodín.
Pred pečením vyhrejeme rúru na 260°C spolu s pekáčom či hrncom, v ktorom budeme chlieb piecť.
Chlieb
vyberieme z chladničky, vyklopíme z ošatky na papier na pečenie (PNP),
urobíme doň pár zárezov a postriekame pomocou rozprašovača.
Z
rúry opatrne vyberieme horúci pekáč a pomocou PNP prenesieme bochník do
neho. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Rúru teraz nezaparujeme
ako je to zvykom, keď sa bochník pečie voľne.
Najprv pečieme chlieb 20 min pri 250°C s pokrievkou, potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 20 minút.
Upečený
bochník vyberieme, poklopkáme jeho spodok a dutý zvuk nám signalizuje,
že je správne upečený. Ja som ho mala trocha bledý, preto som ho po
vybratí z pekáča položila na rošt spolu s PNP a nechala som ho na 180°C
trocha ofukovať ventilátorom.
Upečený bochník postriekame zo všetkých strán vodou a necháme ho na mriežke vychladnúť.
Krájame celkom vychladnutý, lebo striedka je veľmi mäkká, ťažko by sa krájal a rez by škaredo vyzeral.
Tento ďalší bochník bol môj prvý pokus (ten s mletými orechmi) a veľmi nám chutil. Preto hneď to ďalšie opakovanie. Rozhodnutie padlo, že to je jeden z najlepších chlebov, resp. z tých, čo najviac chutili.
MD - mother dough - materské cesto (kvásková verzia prefermentu OD - old dough - staré cesto s droždím)
85
g čerstvo rozkvaseného pšeničného kvásku (ražný kvások rozkvasíme
chlebovou pšeničnou múkou - 10 g ražný kvások + 40 g voda + 40 g
pšeničná T 650)
85 g vody + 170 g pšeničnej chlebovej múky
Do
misky vlejeme vodu, pridáme čerstvý aktívny kvások, dobre rukou
rozmiešame a pridáme múku. Rukou hnetieme a cesto sformujeme do gule.
Vložíme do uzatvárateľnej plastovej nádobky (objem minimálne 1 liter) a
dáme do chladničky, kde bude zrieť zopár dní. Najskôr použiteľné je
asi 4 dňové MD.
Pri
zarábaní cesta najprv odvážime potrebné množstvo, potom ho postriháme
alebo potrháme a vhadzujeme do hnetača počas hnetenia.
Cesto
vydrží v chladničkeminimálne týždeň ale aj dlhšie, no potom by už bolo
treba prikŕmiť ho, pridať mu vodu a múku. Mne lepšie vyhovuje predsalen
zarobiť si čerstvé staré mother dough.
TZ- tang zhong - japonský kvások, zložený z bielej múky a vody v pomere 1:5 , uvarený pri cca 70°C, slúži na zjemnenie cesta.
100
g vody + 20 g múky T650 - rozhabarkujeme dohladka a na strednom stupni
varíme za súčasného stáleho miešania, kým nedostaneme hustú kašu. Občas
stiahneme z horáka, aby zmes nebola vystavená prílišnému teplu. Celá
príprava netrvá dlhšie ako 3 minúty. Hotový TZ necháme vychladnúť a
odoberieme si z neho podľa potreby. Zvyšok môžeme uchovať v chladničke
cca 3 dni.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára