Jednoduché, nenáročné, rýchlo hotové a pre toho, kto má rád kokos, veľmi chutné sladké pečivo. Tak by sa dalo charakterizovať. Upečené mizlo z mriežky ešte úplne horúce, byt bol prevoňaný kokosom a pri čajíku sme si spokojne lebedili i v tomto dnešnom nepríjemnom počasí. Brioškám dáme šancu aj nabudúce. Zaslúžia si to.
Čo na to:
Cesto:
410 g špaldová
múka hladká
250 ml mlieko
75 g maslo
60
g trstinový cukor
25 g
čerstvé droždie (dala som ½ kocky, stačilo to)
½ ČL soľ
Náplň:
100 g maslo
60 g cukor
50 g stúhaný
kokos
Na potretie:
½ vajíčka
alebo 1 bielok + 1 PL mlieka (rozšľahať)
Ako na to:
1) Pripravíme omládok (130 ml mlieka, 21 g droždie, ½ čL sladenka, 90 g
múka)
2) Múka a soľ zmiešame, pridáme zvyšné mlieko s cukrom a pridáme vykysnutý omládok (cca 45 min) . Zamiešame varechou a pridáme rozpustené
vlažné maslo. Potom cesto dáme vymiesiť do mašiny (robot, pekáreň) a necháme ho vykysnúť
cca 1 – 1,5 hodiny.
3) Vykysnuté cesto prepracujeme, sformujeme bochníček a na pomúčenej
doske necháme 5 – 10 min postáť. Potom bochníček rozvaľkáme na 40 x 40 cm a celé cesto potrieme plnkou.*
*Plnka: úplne zmäknuté
maslo vymiešame s cukrom a pridáme kokos, celé dobre premiešame a je
to.
4) Hornú 1/3 cesta preložíme
na strednú časť cesta (smerom nadol) a potom na to preložíme dolnú 1/3 cesta (smerom nahor). Okraje
pekne vyrovnáme a valčekom opatrne
prejdeme po bokoch preloženého pásu. Opatrne vyvaľkáme celý preložený pás
cesta na celkom dosť veľký plát s hrúbkou cca 4 – 5 mm.
5) Cesto
pokrájame radielkom v zvislom smere na pásiky široké asi 2 cm. Jednotlivé pásy potom
stáčeme do elipsy a voľný koniec zasunieme pod ňu. Briošky kladieme na
plech s papierom NP. Necháme ich dokysnúť ešte 20 – 25 minút, kým sa
vyhreje rúra na 200°C.
6) Pred tým, než pôjdu
do rúry, ich dobre potrieme rozšľahaným bielkom s mliekom, posprejujeme vodou a upečieme
dozlatista; u mňa to bolo necelých
15 minút.
7) Briošky vyložíme chladnúť na mriežku a poprskáme ich vodou.
2 komentáre:
Prosím, vejce se do tohoto těsta nedává? Děkuji.Kája
Nie, vajco sa nedáva. :-)
Zverejnenie komentára