U nás patrí baklažán k najobľúbenejším zeleninám, Bohužiaľ, nie vždy dostupný. Neviem, ako je to s jeho zmrazovaním, ale skôr asi nie ako áno. No keď je sezóna, tak si ich treba dopriať čo najviac a užiťsi ich. Preto zbieram baklažánové recepty, aby sme ich nemali stále na rovnaký spôsob. Tento som si vymyslela sama, i keď pripúšťam, že možno niekde niekto podobne baklažány robil. Ale toto bola moja improvizácia. Na počudovanie musím povedať, že na druhý deň po prihriatí mi jedlo chutilo ešte viac ako začerstva. Čudné, ale možno som len bola viac hladná 😀 Proste musím sem dať tento recept, aby som naň nezabudla, aby som ho mohla v budúcnosti zasa zreprodukovať. Príjemné je na ňom i to, že nie je príliš prácny a zvládli by ho i staršie deti, cca 12+ 😇
Čo na to:
2 baklažány
3 kuracie prsia alebo stehná (môže byť i viac)
10 - 15 dg chudej prerastenej slaninky typu Schwarzwald
1 cibuľa strednej veľkosti
3 strúčiky cesnaku
zemiaky (ja som dala nové 4 veľké kusy, ale treba dať viac )
3 paradajky
soľ, mleté čierne korenie, kurkuma
tabasco alebo niečo podobné štipľavé (podľa chuti)
olej
100 g údeného syra
oregáno sušené
bazalka čerstvá
Ako na to:
Opláchnuté a osušené kuracie prsia pokrájame podľa úvahy na pásiky či kocôčky. Vložíme ich do uzatvárateľnej nádobky, kde ich sypneme mletým čiernym korením, oreganom, kurkumou a soľou, pridáme olej (asi 2 - 3 PL ) a lyžicou dobre premiešame. Necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Zatiaľ očistíme zeleninu (cibuľu, cesnak, zemiaky),zemiaky pokrájame na tenšie plátky, kto chce, môže spariť a ošúpať paradajky, (ja som to nerobila) a ošúpeme baklažány (nie je podmienkou). Baklažány pokrájame na kolieska s hrúbkou cca 0,5 - 0,7 cm a osolíme ich z obidvoch strán. Necháme ich vypotiť, čím sa zbavia horkej chuti. Po asi 20 minútach ich poutierame kuchynským papierom a okoreníme ich mčk, prípadne grilovacím sa dá ap. Necháme ich ešte postáť.
Na panvici rýchlo opečieme slaninku pokrájanú na pásiky, prihodíme pokrájanú cibuľu, speníme ju a pridáme marinované kuracie mäso. Opečieme ho čo najrýchlejšie a odstavíme. Pridáme prelisovaný cesnak a sušenú bazalku. Ochutnáme a môžeme dochutiť podľa svojej predstavy. Ja som pridala trocha sósu z jalapeňo papričiek. Panvicu s mäsom dáme bokom.
Potom opečieme, ogrilujeme baklažánové kolieska na čo najmenšom množstve oleja. Nemusíme ich opekať úplne domäkka, lebo sa dokončia v rúre.
Do pekáča vložíme papier (PNP) a rozložíme pokrájané zemiaky, na ne rozhodíme obsah panvice s kuracinou a stierkou vytrieme aj tuk, ktorý necháme do pekáča stiecť. Rovnomerne pokladieme kolieskami baklažánov a posypeme asi 3/4 syra. Pekaáč zvrchu zakrútime alobalom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme v spodnej časti asi 30 minút. Potom odstránime alobal, zistíme, ako vyzerajú zemiačky a keď sú mäkké, alobal už nebude potrebný. Na baklažány rozhádžeme pokrájané paradajky (buď na väčšie kocky alebo kolieska, polkolieska - zbavené dužiny, tú zjeme alebo vložíme do šalátu). Posypeme ešte zvyškom syra a necháme zapiecť už len dákych 10 - 12 minút. Po vybratí z rúry posypeme čerstvou bazalkou (buď posekanou alebo drobnejšími lístkami).
Namiesto údeného syra sa môže dať nejaký pikantný syr - alebo niva alebo gorgonzola... s nimi je to snáď aj lepšie. S údeným syrom je toto jedlo jemnejšie. Je to otázka vkusu.
1 komentár:
Vyzerá to parádne. Ja baklažány ani nepestujem ani som ho zatiaľ nejedla ale možno by som mohla recept vyskúšať s použitím cukety, tých mám tento rok dosť. Pekný deň
Zverejnenie komentára