Na túto polievku som dostala tip len tak úplne náhodou, keď som kamarátke vysvetľovala, ako robievame tekvicový prívarok. Musela som jej hovoriť úplné detaily, čiže aj to, ako tekvicu očistiť, vydlabať a tak. Lebo ona to ešte nikdy nerobila. Počúvala nás nejaká pani a mykalo jej kútikmi. A potom si prisadla s obedom k nášmu stolu. Jednoducho mi odrazu povedala, že škoda vyhadzovať vnútro z tekvice. Vraj sa z neho dá urobiť výborná polievka.
No a ja som dnes varila tekvicu, keď som už-už skoro vyhodila jej vnútro, spomenula som si na onú radu a tak som si povedala, že to skúsim. Veď nič neriskujem. Ak by to bolo nanič, veľká škoda by nebola. Ale nebolo to nanič :-) Bolo to dobré :-) Celkom sa to dosť podobalo na takú hovädziu polievku, slabší hovädzí vývar :-) Total diétna polievka :-) žiadne mastné kolesá :-)
2 mrkvy,
1 petržlen,
pol kalerábu,
malá cibuľa,
kúsok zeleru (a všetko, čo sa zvykne dávať do polievky, keď sa robí vývar - pór, kelový list a pod. Ale ak nemám, nedám :-) a dám podľa úvahy čo mám )
zopár guličiek čierneho korenia,
1/2 čL soli,
1/2 čL vegety,
kocka hov. bujónu (alebo slepačieho)
Pridáme koreňovú zeleninu, kel, guličky korenia, trocha soli.
Varíme asi 20 minút pod pokrievkou. Niekde uprostred varenia prihodíme do hrnca bujónovú kocku a keď je zelenina mäkká, polievku precedíme.
Vývar dochutíme ako sme zvyknutí a zavaríme rezance. Pridáme petržlenovú vňať.
No a keby niekto fakt postrádal v polievke mastné oká, ešte vždy je tu maslo, ktoré ich môže vytvoriť. Skutočne stačí taká 1 čL do celého objemu. Mne oká nechýbajú, ale vyskúšala som to. Od masla však polievka dostala troška zákal. Chuti to neprekáža, naopak. Nabudúce skúsim pridať lyžicu oleja kvôli kráse (kráse polievky :-D)
Čo na to:
vydlabané vnútro z tekvice aj s jadierkami, šupkami,2 mrkvy,
1 petržlen,
pol kalerábu,
malá cibuľa,
kúsok zeleru (a všetko, čo sa zvykne dávať do polievky, keď sa robí vývar - pór, kelový list a pod. Ale ak nemám, nedám :-) a dám podľa úvahy čo mám )
zopár guličiek čierneho korenia,
1/2 čL soli,
1/2 čL vegety,
kocka hov. bujónu (alebo slepačieho)
Ako na to:
Všetky suroviny z tekvice dáme do hrnca a pridáme toľko vody, aby zelenina bola ponorená.Pridáme koreňovú zeleninu, kel, guličky korenia, trocha soli.
Varíme asi 20 minút pod pokrievkou. Niekde uprostred varenia prihodíme do hrnca bujónovú kocku a keď je zelenina mäkká, polievku precedíme.
Vývar dochutíme ako sme zvyknutí a zavaríme rezance. Pridáme petržlenovú vňať.
No a keby niekto fakt postrádal v polievke mastné oká, ešte vždy je tu maslo, ktoré ich môže vytvoriť. Skutočne stačí taká 1 čL do celého objemu. Mne oká nechýbajú, ale vyskúšala som to. Od masla však polievka dostala troška zákal. Chuti to neprekáža, naopak. Nabudúce skúsim pridať lyžicu oleja kvôli kráse (kráse polievky :-D)
4 komentáre:
Sekerková ?
Ale môže bzť fakt chutná.
nerozumiem, prečo sekerková? to sa tak hovorí, keď tam nie je mäso? alebo čo? :)
ja ju už dlhé roky varievam keď je sezóna tekvic a je fakt na nerozoznanie od ale skôr kuracej. asi zaleži od bujónu aký použijeme. ale je skvelá.
Tina
Tinka, ďakujem za komentík :-)
Fakt je škoda, že málo ľudí pozná túto polievku a vnútro tekvice končí v koši. My sme si ju fakt dosť obľúbili, odkedy som ju vyskúšala prvýkrát, lebo nemá chybu.
Čo sa týka bujónu, to je pravda :-) polievka chytí jeho príchuť. A vždy je bezva :-)
Zverejnenie komentára