Čo na to:
250 ml vlažnej vody,
3 PL plnotučného acidka,
2 PL slnečnicového oleja,
1 čL octu,
3 poriadne čL práškového cukru,
2 čL soli (treba dať trocha menej, ja dosť solím) ,
50 g ražnej múky,
20 g nahrubo pomletých ovsených vločiek,
450 g pšeničnej chlebovej múky T650,
1 čL mletého rozmarínu,
hrsť ľanových a hrsť slnečnicových jadierok,
pol kocky kvasníc
Na potretie : slaná voda;
Na posypanie : ovsené vločky, sezam
3 PL plnotučného acidka,
2 PL slnečnicového oleja,
1 čL octu,
3 poriadne čL práškového cukru,
2 čL soli (treba dať trocha menej, ja dosť solím) ,
50 g ražnej múky,
20 g nahrubo pomletých ovsených vločiek,
450 g pšeničnej chlebovej múky T650,
1 čL mletého rozmarínu,
hrsť ľanových a hrsť slnečnicových jadierok,
pol kocky kvasníc
Na potretie : slaná voda;
Na posypanie : ovsené vločky, sezam
Ako na to:
Prísady dáme do nádobky DP v obvyklom poradí a zvolíme si program: Cesto. Počas miesenia pridáme do cesta hrsť slnečnicových a hrsť ľanových jadierok. Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku.
Cesto buď rozvaľkáme alebo postačí, keď ho roztľapkáme rukami a potom ho stočíme a sformujeme ako knedľu
Bochník preložíme na plech vystlaný PNP a urobíme doň niekoľko zárezov ostrým nožom
Potom ho celý potrieme slanou vodou (asi 1 dl vody a 1 čL soli) a posypeme ovsenými vločkami, sezamom, alebo čímkoľvek vhodným. Ja som chcela tekvicovými jadierkami, ale zistila som, že "sa vyparili za záhadných okolností" :-D alebo, že by dáka veľká mola? :DDD
Chlieb dáme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme ho 15 minút. Potom znížime na 190°C a pečieme ho ešte 20 min s ventilátorom.
Počas pečenia si užívame chlebíkovú vôňu, ktorá nemá konkurenciu. Po vybratí z rúry ho vyložíme na mriežku a z kuchyne radšej odídeme, aby sme neprišli do pokušenia krájať ho ešte celkom horúci :)
A keď sa konečne dá krájať, zistíme, že chlebík je nad zlato :)
4 komentáre:
Mňaminky, veruže nabudúce vyskúšam aj ja piecť chlebík v rúre. Ďalšia kontrolná otázka - dávaš do rúry aj nádobu s vodou? Packa
Keď som piekla bagety, dala som nádobu s vodou. Pri chlebe nie. Ani som to nikde nevidela. Rozmýšľam, prečo asi? (A napadá mi, že u chleba chceme mať hrubšiu chrumkavú kôrku...čomu môže voda brániť...ale to si len vymýšľam :)
Idem sa ti zahorúca priznať, že sa mi podaril v rúre upiecť len taký "kráfinec" - aj keď chuťovo je dobrý - a nie taký pekný chlebík ako tebe:-) Ostanem ja veru verná svojej pekárničke. Packa
To neni možné, Packa..:( Bolo to vari nejaké riedke cesto, že by sa roztieklo pri pečení?
Možno by sa to dalo spraviť na plechu tak, že vedľa bochníka v papieri NP položíš trebárs formu na srnčí chrbát, aby pri kysnutí bochník nešiel do šírky, ale aby rástol do výšky. Neskúsite znova? :)
Zverejnenie komentára