utorok 9. júla 2013

Cereálne bagety so špaldovou a ražnou múkou



Čo na to:

500 g múky ( celkové množstvo) - môže byť aj iné zloženie múk
z toho:
180 g chlebovej múky T650
  90 g ražnej celozrnnej múky
100 g pšeničnej špaldovej múky
130 g hladkej špec. múky
300 g (ml) vlažnej vody
 20  g čerstvého droždia
 50  g acidka
3 PL  oleja (dala som slnečnicový - Venusz)
1 čL  cukru
2,5 čL  soli
2    ks  Celaskon

Ako na to:

Staré cesto vyberieme z chladničky, odvážime potrebné množstvo a prikryté mikroténom necháme voľne pri teplote miestnosti zohriať cca 1,5 - 2 hodiny. 

Do nádoby DP nalejeme vlažnú vodu a olej, pridáme odváženú preosiatu zmes múk, do ktorej pridáme rozdrvený celaskon a soľ.
Do rohu nádobky dáme rozdrvené droždie, zasypeme ho cukrom a spustíme program na prípravu cesta. 
Necháme ho miesiť takých 20 minút a potom pridáme staré cesto, a Acidko vlievame postupne, podľa konzistencie cesta, prípadne ho vlejeme naraz a potom, ak bude treba, dosypeme zo dve lyžice múky. 
Program spustíme znova. Pred koncom programu miesenia pridáme hrsť ľubovolných semienok ( ja som dala 1 čL celej rasce, 2 čL ľanu, 1 čL majoránu a 1 čL sezamu). 

Cesto necháme kysnúť v DP... asi 15 minút pred jeho koncom sa cesto snaží dostať von z DP, takže mu vyhovieme a vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Cesto je trocha lepkavé, takže ho posypeme trocha aj zvrchu. Narábame s ním opatrne, cesto jemne preložíme z rohov do stredu, pritom si pomáhame stierkou alebo kartou. Prevrátime ho spojom nadol. 
Kartou cesto rozrežeme na tri pásy, ktoré pomúčenými rukami opatrne preložíme do formy alebo na plech, v ktorom máme PNP. 
Formu s bagetami prikryjeme a necháme cca pol hodiny kysnúť. 
Pred dokysnutím vyhrejeme trúbu na 200°C. Bagety môžeme pred pečením potrieť slanou vodou alebo vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka a posypať semienkami. Ale nie je vôbec nutné potrieť ich čímkoľvek. Ja som teraz mala frmol a akékoľvek potieranie a posypávanie som zabudla. Nijako im to neuškodilo. 
Bagety sa u mňa piekli pri 200°C 15 minút a potom na 170 °C 5 minút. Počas pečenia vnútro i bagety občas posprejujeme vodou.
Po upečení ich vyložíme na mriežku a posprejujeme ich zhora i zdola. Necháme ich vychladnúť. 

Tieto bagety som upiekla včera večer o desiatej, lebo som si naivne myslela, že im všetci dáme pokoj a konečne raz budú mať šancu vychladnúť poriadne. No ani radšej nejdem spomínať, čo nasledovalo... :-P
Bageta, čo zvýšila, prenocovala v zavretej mikrovlnke. Ráno bola hebučká a mäkkulinká. Prihriala som ju v minirúre, aby bola aj chrumkavá...  
No čo už? My sme už raz takí... pekožrúti! :-)



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...