Čo na to:
plátky bravčového mäsa (stehno, vykostená karmenádla, al. chudá pekná krkovička)marináda:
1 biely jogurt
1 PL horčice
korenie na steak
1/2 posekaná chilli
3 str. posekaný cesnak
trocha Harissa pasty
3 PL slnečnicový olej
plnenie:
plátky cibule
plátky cesnaku
rukola
plátky slaniny (pancetta, schwarzwald, oravská ap.)
plátky tvrdého syra (ementál ap.)
soľ, mleté čierne korenie
na opečenie a dusenie:
trocha oleja
1/2 cibule
trocha slaniny
soľ
na zahustenie šťavy:
1,5 čL solamylu
trocha vody
2 rezy masla
Zemiaky:
zemiaky
mlieko
kyslá smotana
syr (vhodný na strúhanie)
soľ, mčk
Ako na to:
Aspoň deň vopred mäso namarinujeme. Marinádu pripravíme zmiešaním vyššie uvedených ingrediencií. Mäso naklepeme, ale nesolíme, aby z neho nevytekala šťava. Obalíme v marináde a necháme v uzatvárateľnej nádobe marinovať aspoň do druhého dňa, lepšie aj dva dni.
Ako prvé pripravujeme zemiaky. Ošúpeme ich, nastrúhame na tenšie kolieska a dáme ich do hlbšej misy. Zalejeme ich zmesou postrúhaného syra, kyslej smotany a trošky mlieka. Zmes dochutíme soľou a mletým korením. Kto chce a má čerstvú pažítku, môže pridať, nebude na škodu.
Pekáčik vyložíme PNP, šupneme naň 1 PL oleja a vysypeme doň zemiakovú zmes. Dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a zakryté alobalom pečieme asi 40 minút. Potom odstránime alobal a vrch zemiakov môžeme ešte
posypať trochou odloženého syra. Zapekáme, aby povrch zemiakov bol chrumkavý.
Závitky:
Nadbytočnú marinádu necháme stiecť, namarinované plátky rozložíme na dosku. Naprieč každým plátom mäsa ukladáme kôpku plátkov cibule, cesnaku a rukoly (kto chce, môže pridať čerstvú posekanú chilli papričku) osolíme, okoreníme, na kôpku uložíme kúsok syra a slaninu. Zakrútime a spichneme ihlou alebo špáradlami.
Závitky postupne prudko opečieme na panvici s trochou oleja...pozor, hrozne to prská, prikryte sieťkou...
a prehodíme ich do tlakáča, v ktorom sme orestovali nadrobno pokrájanú cibuľu a kúsky slaniny. Keď máme opečené všetky závitky, zalejeme ich patričným množstvom vody, trocha osolíme a pridáme korenie. Tlakáč uzavrieme a 15 minút dusíme.
Po otvorení závitky vyberieme, šťavu dokončíme zahustením zátrepkou pripravenou z malého množstva studenej vody (asi 2 - 3 PL) a trochy solamylu. Stačí rozmiešať lyžičkou. Šťavu necháme chvíľu prevrieť, zjemníme dvoma rezmi masla a dochutíme ( korenie, prípadne soľ ap.).
Podávame s rukolovým šalátom alebo s hlávkovým šalátom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára