piatok 28. februára 2014

Handmade báječné Minkine špecle s vymyslenou omáčkou


     V našej rodine máme všetci radi cestoviny a na rôzne spôsoby, nasladko, naslano, s rôznymi omáčkami alebo ako prílohy. Sortiment v obchodoch je fakt bohatý, vždy sa dá niečo schopné vybrať. Ale aj tak sú najlepšie domáce. Napr. také polievkové rezance musia byť len a len domáce rovnako ako aj široké rezance. Človek by sa ale zbláznil, keby chcel doma vyrábať čokoľvek, "najlepšie je domáce" a musel by mať asi manufaktúru . Preto si vždy riadne uvážime, či oná vecička  bude stáť za ten minutý čas, našu námahu a energiu. Aby sme sa kvôli výrobe niečoho handmade nakoniec necítili byť handmaid :-).
Niečo vám ale  poviem.... špecle nie sú z tej kategórie, tie si urobte domáce, to bude tutovka. Oplatí sa.
    Inak ale  práve hotové špecle, tie chladené, hodnotím úplne najsamkladnejšie zpomedzi  kúpenských cestovín. A aj tak som zhľadávala kade tade schopný návod na ich prípravu. 
No a toť, zrazu... na návšteve jedného krásneho "kuli" blogu som zbadala recept na  bavorské špecle a výborný fotopostup prípravy "ajeršpeclov" :-)))  Minka, ďakujem za recept :-*
    Ja som teraz postup nefotila, (ale mrknite  na  Chalupnikovi.com alebo youtubeské videá). 
Príliš som sa s tými špeclami loudala.... (Sorry , neviem nájsť adekvátny slovenský ekvivalent).  Dlho mi to trvalo, predsalen to  bolo niečo nové a nezvyklé, aj som skúšala, či to ide lepšie nožom, či stierkou alebo kartou na cesto či  obracačkou...   No a ešte som si musela vymyslieť aj nejakú omáčku, ktorou ich polejem. Tak v takejto konštelácii fotiť? ... sa nedalo.

 Čo na to: (pre 3 osoby)


cesto:
200 g polohrubá múka
2 vajíčka
soľ
cca 200 ml voda

omáčka:
1 stredná cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 kuracie prsia
3 veľké šampiňóny
1 bambino syr
80 g syr Niva
150 ml smotana na varenie
mletá červená paprika
soľ
drvené chilli
2 PL olej
3 rezy masla
kápia sterilizovaná
bazalka čerstvá
pražská šunka (nemusí byť)

Ako na to:

Špecle:
 Do misy s odváženou múkou vyklepneme vajcia, pridáme soľ (cca 1/2 čL) a  pridáme asi polovicu pripravenej vody. Varechou cesto premiešame, a vodu budeme ďalej pridávať po menších množstvách... ale miešať musíme stále.
Skúšala som to aj šľahačom s hnetacími metlami, ale to bola otrava... tak som to potom dala na svoj ručný pohon :-). To cesto sa má stále preháňať misou dokola a kolom dokola, kým sa v ňom nezačnú vytvárať bublinky. Len čo ich zazriete, oddýchnete si, ale dovtedy usilovne obracajte cestíčko, aby bolo krásne a hladučké. Jeho zloženie je podobné cestu na nokerle (alebo ak chcete,  nokedli či noky), konzistencia je trocha iná... cestíčko je očosi redšie.

Tak ak už už bude vaše cestíčko hladké a bublinkaté, dajte si variť vodu do širšieho kastróla... teda lepšie je rýchlo ju zvariť v kanvici a potom šupnúť do kastróla, ale to už je detail. Do vriacej vody pridáme soľ ako zvykneme dávať pri varení cestovín.

Pripravíme si lopárik a dlhý rovný nôž, (alebo ak chcete, tak pekársku kartu, čo uznáte za vhodné. Ja som skúsila všetko spomenuté a nakoniec som to robila silikónovou obracačkou, teda bokom obracačky a išlo to celkom dobre). Lopárik musíme namokriť a lyžicou naň kladieme cestíčko. V dosť tenkej vrstve ho rovnomerne rozotrieme po celom lopáriku. No a bez bázne :-) s ním nad hrniec s vriacou osolenou vodou. Lopárik držíme tesne nad vodou a občas jeho okraj ponoríme, aby cesto zliezalo lepšie z dosky. Nožom, (či bokom tejto lopatky) zaberieme tenký pásik cesta a prudkým švihom s ním do vody aj s tou lopatkou. Pravdaže sa to dá robiť úplne rýchlo, ale treba trénovať :-). Priznám sa ale, že ku koncu som už robila tie zábery cesta iste väčšie ako 1/2 cm :-D. Špeclíky vyberáme sitkom, opláchneme a šupneme do misy, ku nim pridáme maslo + olej aby sa nezlepovali.
Veľmi mi chutili aj také holé...  aj keď tvarovo to ešte nie je celkom ono. Nabudúce to budem robiť nožom, ak si dáky vhodný nájdem ... musí byť rovný, nezúbkovaný... tak budú krajšie. Predsalen tá obracačka nie je úplne ideálna

Nemci majú na prípravu špeclov výbornú pomôcku, ktorou cesto len pretlačia priamo do hrnca... a netrápia sa s nejakým ručným hádzaním.



Teda možno nie všetci, ale o existencii tejto pomôcky treba vedieť, keby že náhodou niekto chcel špecle robiť častejšie.... Ja som ju hľadala po e-shopoch, ale to naše je  len na lisovanie varených zemiakov, dierky úplne malé. Navyše v komentoch o výrobku neboli veľmi kladné odozvy od tých, čo výrobok kúpili. No  špecle robené s naším haluškovačom sa mi veľmi nepáčia. To dostanem normálne nokerle, ale tieto povrázky špeclíkové sú čosi iné. Najlepšie bude poobzerať sa po špeclovači niekde v Rakúsku, dúfajme, že sa to u nich bude dať kúpiť.

No a tu je ručná príprava, kde preborníčka fakt nemá konkurenciu ... spustite si video a obdivujte :-)


 A ešte jedno video, kde bavorské špecle varí profi kuchár ...


Omáčka:
Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, pridáme kuracie prsia pokrájané na tenké pásiky, osolíme, sypneme mčp a chilli. Restujeme, aby každú kúsok mäsa bol opečený. Potom prihodíme pokrájané šampiňóny, trocha mčk, a necháme chvíľu podusiť. Po chvíli teda do celej zmesi vlejeme smotanu a vytlačíme bambino syr, miešame a ďalej pridáme rozmrvenú Nivu. Treba pridať buď trochen mlieka alebo ešte smotanu... ja som tam šupla trocha vody, lebo mlieko som minula predtým a smotanu som nechcela pridávať kvôli kalóriám. Aj ich je tam už habadej. Necháme trocha povariť a zatiaľ pokrájame sterilizovanú kápiu a bazalku. Úplne na záver pridáme do omáčky 3 PL nálevu z kápie ( ja zaváram na sladkokyslo ). Minútu povaríme a odstavíme. Teraz vložíme pokrájanú kápiu a bazalku, premiešame.
Na tanieri polejeme špecle omáčkou a posypeme posekanou šunkou.

P.S. Ani náhodou sa nedomnievajte, že špecle sa dajú stotožniť s našimi nokerlami, ktoré rýchlo urobíme pretretím cesta cez haluškáč. Cesto je samozrejme podobné, ale chuť je napriek tomu iná... to ten tvar a asi aj väčši počet vajíčok na 100 g múky a dlhé vypracovávaanie cesta.

Toto boli moje prvé "špecle", ktoré som skúšala pred pár rokmi :-))) Skúšala som aj haluškovačom, ale s ním proste vznikli nokerle. Zvyšok som nahádzala ručne, aj keď som nevedela ten pravý postup. Moje špecle boli 3 x hrubšie :-DDD ako sa patrí.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...