Dnes ma poriadne prekvapila otázka "Ty prečo nevarievaš šošovicu, keď v jedálni ju ješ?" Vraj na blogu ju nemám, tak z toho tá dedukcia, že nemáme radi šošovicu.
No fakt ma to prekvapilo... teda to, že ju tu na blogu nemám :-) ... hľadala som, hľadala, ale tiež som ju nenašla. A pritom som stále mala pred očami tú fotku, to ako som ten post písala... No, v tom sú asi dáke čary, nie? Alebo domotaná už z tých receptových portálov.... jo, to bude ono. Áno, na mimibazare .. je tam.
Tak ho teda opozdene capnem aj sem. Tak Zuzka, keby si ho chcela uvariť.... :-)
Čo na to:
250 g šošovice,
3 - 4 ks bobkových listov,
soľ podľa chuti,
trocha ml.čierneho korenia (mčk)
2 kopcovité PL hladkej múky,
3 kopcovité PL kyslej smotany,
100 ml sladkej smotany,
mlieko (podľa potreby),
1 kocka zeleninového bujónu,
ocot ( 1 - 1,5 PL) alebo podľa chuti,
1-2 strúčiky cesnaku
Ako na to:
Šošovicu preberieme, opláchneme pod tečúcou vodou a namočenú ju necháme
napučiavať asi 1 hodinu. Do hrnca ju vlejeme i s vodou, v ktorej
napučiavala, prípadne ešte vodu pridáme. Osolíme, pridáme bobkový list a
zeleninový bujón, uzavrieme a varíme15 minút. (Ja ju varím v papiňáku
cca 15 min a vody dávam toľko, aby bola asi 1 cm pod hladinou).
Pripravíme zátrepku z rozmiešaných smotán a hladkej múky. Vlejeme ju do vriacej šošovice, podľa potreby pridáme mlieko alebo vodu na zriedenie.
Povaríme asi 5 minút a odstavíme. Dochutíme octom (kto chce, pridá i vegetu alebo soľ).
Podávame s údeným mäsom alebo opečenou klobásou alebo vareným vajcom.
2 komentáre:
Fakt pekne spracované fotky ja som
zasa písala tu o šošovici
http://zabavicka.sk/brucho/sosovica-energia-pre-zdrave-chudnutie/
ja by som použivam k prívarku iné "mäso" ako klbásku napríklad kuracie je to zdravé aj lepšie strávitelne.
Ďakujem . Stránku som si práve pozrela, vyzerá fajn. Dúfam, že časom pribudnú ešte príspevky. Sú tam zaujímavé veci, vďaka :-)
Zverejnenie komentára