Toto je moje obľúbené jedlo už od malička :-) Pamätám si ale, keď som bola kedysi dávno v nejakom tábore, decká na to frfľali. Rehotali sa a hovorili, že takéto jedlo varia v base :-) Tak som sa chtiac nechtiac pridala k starším a "múdrejším" a tiež som jedlo sabotovala. Aj keď som sa nevedelaa stotožniť s ich názorom. Akýsi stádový efekt? Alebo sprostosť? :-) Možno poseroutkovstvo :-D
Teraz by som toto jedlo bránila proti tým hlúpym rečiam.
A keby som bola vegetariánka, tak by som túto vec jedla úúúplne často. Pretože z vegetariánskych dobrôt si ako dobrotu predstavujem hlave hrachovú kašu :-). Aj teraz ju tak jedávam... samotnú, alebo s opraženou cibuľou...mňam, mňam. No chlapom treba k tomu dať buď kus údeného alebo dáku údeninu.
Čo na to:
1 bal. suchého hrachusoľ, mčk, bobkový list
3 PL oleja
3 čL hlad. múky
1 menšia cibuľa
1- 2 čL majoránky,
3 strúčiky cesnaku
Ako na to:
Hrach umyjeme na site pod tečúcou vodou, vsypeme ho do vyššej nádoby a zelejeme studenou vodou (ja občas vodu aj dolejem) a necháme stáť do druhého dňa (najlepšie 24 hodín).
Na druhý deň vodu zlejeme, hrach opláchneme a dáme variť do tlakového hrnca. Vody dáme asi tak 4 cm nad povrch hrachu. Nesolíme.
Hrniec neuzatvoríme hneď, pretože by sme si vyrobili problémy. Hrach pri varení vytvára penu, a tá môže upchať spätný ventil.
Takže hrach uvedieme do varu v otvorenom hrnci. Keď sa utvorí pena, zbierame ju penovačkou alebo menším sitkom. Ja si vždy vezmem misku s vodou a penovačku s vybratou penou opláchnem v mise... párkrát treba zopakovať, lebo pena sa tvorí naďalej. (Ale to poznáme aj pri varení mäsových vývarov). Keď hrach stále vrie, no peny je už podstatne menej, tlakáč uzatvoríme a necháme variť 20 - 25 minút.
Kým sa hrach varí, pripravíme zápražku z cibule, oleja a múky. Necháme ju trocha vychladnúťa zalejeme studenou vodou.
Po uplynutí času varenia otvoríme hrniec a potom ju vlejeme do vriaceho hrachu. Prelejeme do klasického hrnca a ponorným mixérom môžeme mixnúť (ja tento krok vynechávam). Osolíme, pridáme mčk a ku koncu varenia i majoránku. Povaríme cca 5 minút a odstavíme. Do hrachovej kaše prelisujeme cesnak.
Podávame s plátom údeného mäsa alebo údeninou ozdobené opečenou cibuľou.
P.S. Zabudla som upozorniť, že kaša po vychladnutí dosť zhustne, takže so zápražkou to netreba prehnať. Radšej nechať pred podávaním lepšie vychladnúť a potom kašu prihriať.
Z uvedeného množstva hrachu je asi 8 porcií kaše... (no závisí od kvality jedákov :-) ) Takže ak chcete menej, postačí cca 300 g hrachu. (Ja zo zvyšnej zhustnutej kaše robievam nátierku).
2 komentáre:
A preco by trebalo dat chlapom k tomu este kus masa? Ved sama o sebe je ta kasa proteinova bomba ;)
No lebo väčšina chlapov je na mäso. Makové rezance nepovažujú ani za jedlo... teda okrem môjho muža, lebo on makové rezance miluje :-) No k tejto hrachovej kaši chce vždy údené...
Zverejnenie komentára