Toto je jeden z receptov, ktoré som postla na MMB.sk ale tu mi chýba... bolo to v otóbri 2012.
Francúzske rillettes sa robia niekoľko hodín, maškrtníci to isto vedia. A gurmáni ten čas veru obetujú. No ja mám síce dobroty rada, ale zase čo je veľa, to je veľa :-) ... takže čas prípravy som skrátila použitím tlakáča. Vám, ak sa chce, tak robte v liatinovom hrnci, titánovom hrnci alebo dákom hrnci so sendvičovým dnom 5 - 6 hodín... a budete to mať po francúzsky :-)
Ja som vo Francúzsku bola len raz, ale túto špecialitku som tam nejedla. Akurát keď bol "Francúzsky týždeň" v Lidli som kúpila sklenku Rillettes... bola taká mrňavučká, zbodli sme to hneď. No a rozdiel veru len ten, že za cenu kúpenej sklenky som doma urobila štyri oveľa väčšie a pre nás i lepšie - pikantnejšie. Tak ak chcete, inšpirujte sa :-)
Čo na to:
1,5 kg bravčového mäsa (pliecko, bôčik aj s kožou),
0,75 kg surovej
slaniny (tuk na vytápanie),
mleté čierne korenie (mčk), soľ,
2 dl vína, 5 dl vody,
cibuľa a
cesnak podľa chuti (najlepšie veeéééľa obidvoch :-)
feferonka podľa chuti
Ako na to:
1) Surovú slaninu pokrájame na malé kocky 1,5 x 1,5 cm ( nemusíte merať, nestrieľa sa z toho )
-
Tlakáč urýchlil prípravu rillettes, ktorá normálne trvá cca 6 hodín ( pomalé prebublávanie v liatinovom hrnci) .
V niektorých oblastiach Francúzska takto pripravené mäsko ešte pomelú,
inde im stačí ho len roztlačiť. ( Ja som sa priklonila k tomu
roztlačeniu). Rillettes nadávkujeme do nádobiek (akékoľvek
uzatvárateľné), na vrch mäsa nalejeme vytopený tuk a dáme vychladiť.
Nádobky s rillettes potom umiestnime do chladničky alebo mrazničky,
podľa toho, aké máme s ním zámery :-))) Zvyšný vytopený tuk
nevyhadzujte, využijete pri varení.
V chladničke vydrží rillettes dlhšiu dobu (cca 2 týždne), ak nezjete :-))) -
Rillettes (čítaj rijet) sa papkajú s čerstvým chlebíkom alebo na hriankach. Po vybratí z chladničky ich nechajte trocha postáť v teple (alebo do MW) aby sa lepšie natierali.
-
P.S. Tej surovej slaniny odporúčam dať i viac ako som dala ja . Nadbytočnú vytopenú masť môžete použiť pri inom varení. Moje rillettes sú až moc "chudé" (alebo použite tučnejší druh mäsa ako pliecko).
V začiatočnej fáze tepelnej úpravy
Roztlačené, veď treba degustovať
Je to naozajstná gurmánska dobrôtka
Po vybratí z chladničky ich treba nechať nahriať, lebo stuhnuté sa ťažko natierajú (buď voľne alebo MW)
Je to dobrôtka, ktorou môžete ponúknuť návštevu, na piknik sa hodí, alebo len ako taká jednoduchá rýchla večera. Niektorí rillettári ním dokonca obdarúvajú svojich známych :-) ... prečo nie? :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára