pondelok 3. júna 2013

Jahodový želatínový koláč

   Cez víkend som robila jahodový džem a napchávala sa jahodami, je to moje najobľúbenejšie ovocie. Škoda, že je také háklivé a dlho nevydrží. Napadlo mi, že by som ten zvyšok mohla zužitkovať aj do koláča, aby nevyšli nazmar. Hodiť ich do cesta a upiecť ako bublaninu? Na to boli príliš krásne :-) . V želatínovom koláči im bude lepšie :-) 
Takže jeho základom je kakaová piškóta, ďalej jednoduchý krém, ktorý sa nemá ako zraziť :-) a doplnené BB keksami, jahodami a poliate želatínou.


Čo na to: 

cesto:
4 vajíčka,
100 g kryštálového cukru,
110 g polohrubej múky,
3 PL kakaa,
2 čL PDP,
5 PL horúcej vody,
3 PL oleja

plnka:
1 vanilkový prášok pudingový
400 ml mlieka
3 PL kryštál. cukru
250 g jemného tvarohu
4 PL (kopcovité) prášk. cukru (ale i viac - jak je libo)
1 vanilcukor

ďalej:
1 bal. BB keksov (tmavé)
1 kyslá pochúťková smotana
práškový a vanilkový cukor podľa chuti
jahody čerstvé
jahodové želé v prášku (zn. Castello)
1 bal.želatina
šľahačka na ozdobenie

Ako na to:

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a polovicou kryštál. cukru, ktorý pridávame postupne. 
Extra šľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, občas pridávame po lyžici vody. Keď je hmota vyšľahaná dobiela a je riadne hustá, zašľaháme do nej olej.
Múku preosejeme spolu s PDP a k tejto zmesi primiešame kakao. Celú zmes postupne varechou vmiešavame do vyšľahaných žĺtkov. 
Nakoniec vmiešame sneh a zapracúvame ho jemnejšie, aby sme "nerozbili" sneh.
Cesto nalejeme na pripravený plech s PNP. (menší plech... u mňa cca 30 x 25 cm).
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme cca 15 minút (kontrola špajdľou nezaškodí). 


Na polovychladnuté cesto natrieme jahodový džem, dáme vychladnúť.


Kým sa pečie cesto, pripravíme krém:  Z mlieka, pudingového prášku a kryšt. cukru uvaríme hustý puding podľa návodu (len menej mlieka) a dáme ho vychladnúť. 
Do vychladnutého hustého pudingu vmiešame tvaroh a práškový cukor, dobre vymiešame a dáme do chladu.


Na koláč potretý džemom nanesieme pudingovo-tvarohový krém. 


BB keksy namáčame do jahodového sirupu, necháme odkvapkaťa kladieme na koláč tesne vedľa seba.
Opäť dáme koláču oddych, aby sirup vsiakol.

Kyslú smotanu rozmiešame s cukrami a natrieme na keksovú vrstvu. 


Jahody prepolíme a kladieme ich do smotanovej vrstvy čo najhustejšie k sebe.


Jahodové želé rozpustíme vo vode (podľa návodu). Do vychladnutého roztoku vsypeme želatinovú drť (alebo prášok) a necháme pol hodiny odstáť, aby želatina napučala. Po polhodine zmes mierne zahrejeme,. aby sa želatína roztopila (nie viac ako 60°C) a dáme schladnúť. 

Chladnú a hustnúcu želatinu nanášame po lyžiciach. 


Koláč dáme opäť odstáť a vychladiť a keď je aj želatína riadne stuhnutá, konečne môžeme krájať.







Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...