Čo na to:
polovica stredne veľkej bielej kapusty (najlepšie mladučkej, aká je teraz v predaji),1 cibuľa,
soľ, mčk, troška drvenej rasce, bobkový list (nemusí byť)
500 ml paradajkového pyré alebo veľký pretlak,
kryšt. cukor, (vegeta),
olej, hladká múka
Ako na to:
Kapustu pokrájame alebo postrúhame
a do hrnca dáme restovať cibuľu na asi 2 PL oleja. Keď trocha zosklovatie, pridáme časť kapusty, osolíme a miešame. Keď sa trocha zdusí, čím sa urobí miesto pre ďalšiu kapustu, tak
samozrejme pridáme. Stále miešame a keď máme všetku kapustu v hrnci,
pridáme mčk a rascu. Podlejeme vodou do výšky kapusty a prikryjeme.
Necháme dusiť. Trvá to krátko, nechajme si kapustičku aj trocha
chrumkavú.
Pridáme k nej paradajkové pyré
pripravíme buď zátrepku z hladkej múky a vody alebo urobíme zápražku
(asi 3 PL oleja, 2 kopcov. čL múky - opražiť do hnedasta a zaliať
vodou), vlejeme do zmäknutej kapusty a miešame, počkáme ako nám zhustne a
budˇpridáme alebo nepridáme vodu (podľa toho, či máme radi veľmi alebo
stredne hustú) . Necháme povrieť asi 2, 3 minútky a zatiaľ ovegetíme
podľa chutí a pridáme 1 PL kryšt. cukru (a niekto ani nesladí) .
Po vychladnutí ešte dochutíme dľa vlastného jazýčka. Ako príloha môžu byť zemiačky, alebo zajedáme čerstvým chlebíkom.
3 komentáre:
mnaaaaaam, toto milujem...musim si urobit...vdaka za pripomenutie tejto dobrotky :0
:-)))
mne lepšie chutí k tejto kapuste fašírka, najlepšie pečená v rúre
Zverejnenie komentára