Túto jedoduchú polievku u nás majú radi všetci - veľkí i malí. Mne osobne sa vždy spájala s letom, ale teraz dostať karfiol hockedy, takže ju robievame bežne. Ale samo, že je najlepšia teraz v sezóne ... z karfiolu čerstvého, rovno odrezaného v záhrade... nie z takého, čo najprv precestuje pol Európy
Čo na to:
stredná cibuľa,
stredný karfiol,
2 menšie zemiaky,
(niekedy dávam aj postrúhanú mrkvu)
soľ,
3 PL oleja, alebo maslo
1 PL hladkej múky,
1/2 l mlieka,
štipka muškátového orieška,
mleté čierne korenie (mčk),
petržlenová vňať
Pripravíme si cibuľovú zápražku, zalejeme ju studeným mliekom a vlejeme do uvareného karfiolu. Necháme povrieť, zatiaľ si nastrúhame muškátový oriešok, pridáme do polievky a pokrájame vňať. Necháme trocha vychladnúť a pridáme vňať. Dochutíme podľa želania soľou, mčk, aromatom alebo vegetou (ale nie je to nutné)
Iný typ karfiolovej polievky sa dá nájsť TUstredný karfiol,
2 menšie zemiaky,
(niekedy dávam aj postrúhanú mrkvu)
soľ,
3 PL oleja, alebo maslo
1 PL hladkej múky,
1/2 l mlieka,
štipka muškátového orieška,
mleté čierne korenie (mčk),
petržlenová vňať
Ako na to:
Pripravíme si karfiol, rozoberieme ho na ružičky, zemiaky pokrájame na kocky, (mrkvu postrúhame na najhrubších slzičkách) a dáme variť do osolenej vody.Pripravíme si cibuľovú zápražku, zalejeme ju studeným mliekom a vlejeme do uvareného karfiolu. Necháme povrieť, zatiaľ si nastrúhame muškátový oriešok, pridáme do polievky a pokrájame vňať. Necháme trocha vychladnúť a pridáme vňať. Dochutíme podľa želania soľou, mčk, aromatom alebo vegetou (ale nie je to nutné)
2 komentáre:
Mňam, bola výborná:)
Som rada, že u Vás chutila. Nie je to môj recept, ale dobré veci treba šíriť ďalej :-)
Zverejnenie komentára