sobota 21. októbra 2017

Chorvátske slané pečivo "Slance"


     Pečivo známe z dovoleniek v Chorvátsku je na prípravu jednoduché ako facka, žiadne zložité tvarovanie, zapletanie, motanie.  A pritom je také fajn na zahryznutie len samotné.  Ale pridáte si k nemu jogurt alebo ľahkú nátierku a máte bezva večeru. Keď ich budete jesť teplé, zatvorte oči a spomínajte na Chorvátsko 😄  
   
                                                                                                                       
      

Čo na to: 

cesto:
500g   hladká múka
 18 g   čerstvé droždie
280 -   300 ml mlieko (alebo malý biely jogurt a doplniť mliekom)
70 ml  olej
1,5 - 2 KL soľ
poleva:
1,5 - 2 KL soľ
2 - 3 PL hladká múka
1/4 KL PDP al. sóda bicarbona
4 - 5 PL voda

Ako na to:

Pripravíme 10 minútový kvások z asi 150 ml vlažného mlieka, droždia a 1 PL múky (odobraté z celkového množstva na cesto). Múku preosejeme, pridáme vybehnutý kvások, zvyšné tekutiny a soľ. Vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť. Kto používa domácu pekáreň, zvolí program "cesto" a nechá ho do konca.
Vykysnuté cesto na doske rozdelíme na 6 dielov a zošúľame ich o dosku na dĺžku plecha. Šúľce uložíme na plech s PNP v rovnakých rozostupoch. Potom ich v polovici prekrojíme pekárskou kartou alebo silikónovým nožom. Rezané okraje trocha upravíme, zaoblíme.
Plech prikryjeme utierkou a necháme dokysnúť ešte 30 minút.

Kým slance kysnú, pripravíme na ne slanú polevu: Ingrediencie dobre vyšľaháme metličkou alebo dobre vyhabarkujeme. Pripravíme cestíčko, ktoré by malo mať konzistenciu redšieho palacinkového cesta. Keď ho naberiete na lyžicu, malo by súvisle stekať nadol. Prášok do pečiva (PDP) je dôležitý, takže naň nezabudnime (v prípade núdze nahradiť sódou) . Cestíčko necháme postáť.

Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 12 - 13 minút.
Potom plech vyberieme a dáme si ho na mriežku. Cestíčkom polievame pečivo pomocou lyžice, až kým ho neminieme. Plech ihneď vložíme do rúry naspäť. Pečieme ešte 3 - 4 minúty do želanej zlatistej farby.


Po vybratí z rúry ich vyložíme na mriežku a potrieme ich olejom. Ja som ich potrela olejom, do ktorého som prelisovala cesnak. Veľmi nám chutili. Manžel iba reklamoval, že tá biela slaná poleva mohla byť ešte trocha slanšia.





Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...