nedeľa 21. júla 2013

Bravčové na rasci s horčicou


   Obyčajné, nič prešpekulované, ale vždy dobré :-)

 

Čo na to:

8 bravčových rezňov (stehno, karé, pekná krkovička alebo pliecko)
soľ, mčk, drvená rasca,
2 čL kremžskej horčice, 1 čL plnotučnej horčice
2 stredné cibule
4 strúčiky cesnaku
olej alebo masť
trocha hlad. múky na obalenie

1 dl bieleho vína

vývar alebo voda
1 dl mlieka
1 - 2 čL solamylu

Ako na to:

Bravčové rezne narežeme na okrajoch, naklepeme, nasolíme a posypeme drvenou rascou a mčk po obidvoch stranách. Necháme ich pol hodiny postáť v chlade. 
Nakrájame cibuľu a cesnak.
Odstáte rezne vkladáme do múky ale iba z jednej strany. (Nie je to nutné, ale je to dobré:-) . Prebytočnú múku oklepeme.
V panvici rozohrejeme olej a všetky rezne postupne opečieme po obidvoch stranách. Opečené odkladáme bokom. 
Vo výpeku orestujeme pokrájanú cibuľu a cesnak. Orestované podlejeme vývarom  a trocha v panvici povaríme. Potom obsah panvice vlejeme do kastróla alebo tlakového hrnca, (do ktorého sme vložili parák - aby sa nám náhodou mäso neprilepilo na spodok hrnca, keďže sme ho pomúčili a nemôžeme miešať ako v bežnom hrnci.). 
Rezne vložíme dnu a podľa potreby ešte podlejeme vývarom, ako obvykle (mäso nemá plávať, má byť čiastočne ponorené). Pridáme obidve horčice. Hrniec uzavrieme a dusíme. 
Ak dusíme v tlakovom hrnci, otvoríme ho po 15 minútach, ak dusíme v obyčajnom, priebežne občas premiešavame a podľa potreby podlievame.
Pred dodusením mäsa pridáme víno a dusíme ešte pár minút. 
Mäkké rezne vyberieme a šťavu zahustíme zátrepkou z mlieka a solamylu, necháme chvíľu povariť a ak treba, šťavu zjemníme lyžičkou masla. Ale nie je to nutné, mlieko na zjemnenie chuti postačí. Podľa potreby výslednú omáčku nariedime vývarom.
Mäso vložíme do omáčky a prehrejeme. 
Ako príloha je vhodná  ryža, tarhoňa, zemiaky v akejkoľvek úprave.  A samozrejme nezabudneme na uhorkový šalát, ktorý k tomu asi najlepšie pasuje :-)


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...