štvrtok, 7. marca 2013

Domáca šunka



   Ak si niekto z vás začne ťukať na čelo, čím by chcel naznačiť, že som šiši , ak doma vyrábam šunku, keď si ju môžem kúpiť v ktoromkoľvek obchode, tak brzdite :-) 
Nie je to vonkoncom to isté. Veď si len spomeňte, koľkokrát sa vám stalo, že ste na panvicu dali plátky toho, čo ste považovali za šunku a pár sekundičiek potom ste mali na panvici zoškvŕknutú prilepenú hmotu zmenšenú na tretinu. Veď sa len pozrite na zloženie kúpeného výrobku ... tie smiešno-smutné percentá mäsa, z ktorého pozostáva "tá vec" nútia človeka premýšľať o tom, čo za čudá tvoria to zvyšné percento. A keď vidíte že agar, idete googliť a ten zvyšný chemický koktail vám aj tak už nič nevraví ani po vygúglení. Radšej do podrobností neísť .-(  .
Niekoho z toho chytí aj zúfalstvo a prestane tie veci jesť i kupovať. Hlavne, keď má malé dieťa alebo zdravotné problémy.
Tak prečo si neurobiť šunku doma, keď to je dosť jednoduché a dosť nenáročné, ale hlavne vieme, čo jeme!


Čo na to: 


1 kg bravčového mäsa (stehno, pliecko)
15 g soli, 
10 g rýchlosoli 
1 PL práškového cukru
1 dl studenej vody
na obalenie: paprika



Ako na to:


Mäso najprv umyjeme, osušíme a odblaníme ho. To je asi najväčšia piplačka v celej príprave šunky. 
Oplatí sa ale dať si túto námahu, predsa nechceme pri jedení šunky vyťahovať spomedzi zubov nejaké motúzy blán. Potom mäso pokrájame na menšie kúsky - cca 2 x 2 cm (aj menšie) a dáme ho do misy. 

Odvážime si dôležité suroviny - soľ a rýchlosoľ. Rýchlosoľ je dusitan sodný, patrí medzi tzv. éčka (E250), ale má dôležitú funkciu. Bez rýchlosoli by sme miesto šunky dostali len dosť nevzhľadnú hnedošedú hmotu. Vďaka nej získa šunka peknú farbu. Priemyselne spracovaná šunka jej obsahuje ďaleko viac. 
Cukor rozpustíme vo vode. ( V žiadnom prípade cukor nevynechať. Je dôležitý kvôli tomu , aby šunka nevoňala ako kus vareného mäsa).
Obidva druhy soli vysypeme na mäso a rukami premiešame. Postupne pridávame cukrový roztok a stále premiešavame. Voda musí vsiaknuť do mäsa a nielen to. Intenzívnym premiešavaním sa z mäsových kociek uvoľňuje bielkovina, hmota sa postupne stáva lepkavou. Premiešavanie je dôležité kvôli konzistencii šunky, aby sa pri krájaní nerozpadávala, ale držala pekne tvar. Po dôkladnom premiesení misu s mäsom prikryjeme fóliou a dáme do chladničky 2 dni odležať. Každý deň však kocky dôkladne premiesime.

Na plnenie šunky do šunkovaru si zaobstaráme sáčky na tlačenku alebo sa uspokojíme s kvalitnou fresh fóliou. 
Z mäsa v mise odoberiem cca 1/3 množstva a vhodíme ho do mixéra. Krátko ho mixneme a pridáme ho späť ku kockám. Všetko zasa pekne dôkladne premiesime. (Kto chce, môže časť mäsa zomlieť na mäsovom mlynku - je to finta od bývalého pracovníka šunkárne, ktorá tiež napomôže celistvosti a štruktúre hotového výrobku ). 
V tejto chvíli môžete, ak chcete, pridať do šunkovej zmesi aj nejaké bylinky alebo jemné koreniny. Ja som nepridávala teraz. 

Kúpila som si takýto šunkovar. Je hliníkový, ale dnu ide tá fólia, takže je to ok.




Do sáčka lyžicou nakladáme mäsovú zmes, spodnú stranu "rukáva" založíme alebo zaviažeme a vložíme do šunkovaru. Je fajn, že tlačenkové vrecko má rovnaký priemer ako nádoba šunkovaru a tiež je pevnejšie ako napr. mikroténové. Vrecko v primeranej výške odstrihneme, okraje môžeme len pozakladať a pripevníme vrchnák s pružinou. 
(Kto nemá šunkovar, rozprestrie na stôl kus fresh fólie a mäsovú zmes navrství na ňu do tvaru valca. Zrolujeme, pričom sa snažíme  odstrániť vzduchové medzery medzi kockami a konce fólie dobre zatočíme. Zaviažeme ich a pre istotu ešte vložíme do mikroténu, ktorý utesníme, zaviažeme).

Šunkovar (šulec vo fólii a mikroténe) vložíme do nádoby s vodou zohriatou na 80 °C a túto teplotu udržiavame asi 1,5 hodiny. (Nesmie vrieť). Čas tepelnej úpravy určuje hmotnosť šunky ( na 1 kg mäsa 1,5 hodiny). Ja som vodný kúpeľ s šunkovarom vložila do rúry, nastavila som teplotu a v určenom čase som vybrala. Potom je dôležité šunkovar riadne ochladiť v studenej vode. Neotvárame ho, šunku necháme aspoň pol dňa v chladničke. 
Potom šunku vyberieme z nádoby šunkovaru. 



Šunku, ktorú sme varili vo fresh fólii, z nej vyberieme a udržiavame ju v čistom mikroténovom sakli. 
Povrch šunky môžete obaliť v mletej červenej paprike, alebo môžete šunku zaúdiť (ak viete ako na to a máte skúsenosti).

Ja som tentokrát ubrala soľ, dala som trocha menej a potom som ľutovala, bola málo slaná. No časom sa akosi uležala a zdá sa mi už lepšia. Deťom alebo tým, čo menej solia, to nebude prekážať. (Ale podľa predpisu má byť v šunke 2,5 % soli).

 No a môžem vám potvrdiť, že keď som z nej robila "ham and eggs" , tak sa v panvici nezmŕštila ani neprilepila a nerozpadla :-D 
Jo...a ak by ste si ju chceli zmraziť, úplne v pohode. Po pomalom postupnom rozmrazovaní bude celkom rovnaká... žiadna zmena ako pri kupovanej šunke.

No a musím ju pochváliť... po troch dňoch je už výborná.



2 komentáre:

Ajka povedal(a)...

Hmm, asi si napíšu ježíškovi o šunkovar.....
Skvěle vypadá šunčička:-))
Ajka

Kristína povedal(a)...

Ďakujem, Ajka :-) Hlavne sa mi páči, že takto nejeme presolenú šunku s čudným % obsahom mäsa,stabilizátorov a rôznych aditív.
V menšom množstve sa dá urobiť šunka aj bez šunkovaru, len tak stiahnutá vo fólii.
Pekný víkend, Ajka :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...