streda, 29. januára 2014

Zeleninová polievka s pečeňovými haluškami


 

 Čo na to:

1 menšia cibuľa
2 PL oleja
2 stredné zemiaky
1 mrkva
1 petržlen
kúsok kalerábu
kúsok póru
niekoľko ružičiek karfiolu
petržlenová vňať (alebo iná)
pár guliek čierneho korenia
soľ

pečeňové halušky: 
2 ks kuracej pečene
1 vajce
3 PL detská krupica
trocha strúhanky na zahustenie 
mleté čierne korenie
majoránka
petržlen. vňať
cesnak
soľ
  

Čo na to:

Najprv predpripravíme halušky, aby zmes dlhšie postála, kým budeme tvoriť halušky.
Pečeň očistíme a rozmixujeme, pridáme vajíčko, krupicu, majoránku, mčk, vňať, cesnak a trocha soli. Všetko spolu dobre premiešame a opatrne pridávame strúhanku, ktorou zmes dohustíme. Zmes státím zhustne, preto množstvo strúhanky neprešvihnime. Veď keby bolo treba, neskôr sa vždy dá dohustiť. Misku so zmesou zatiaľ odložíme do chladničky.

Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a pór, pridáme na kolieska  pokrájanú mrkvu, petržlen a na kocky pokrájané zemiaky a kaleráb, osolíme a prihodíme guľky korenia. Zeleninu chvíľu restujeme a potom podlejeme vodou do výšky zeleniny. Po chvíli pridáme karfiolové malé ružičky. Udusíme pod pokrievkou. 

V kanvici alebo na sporáku zohrejeme vodu do varu a cez haluškovač pretrieme pečeňovú zmes do vriacej vody. Kto chce, môže halušky odkrajovať lyžicou alebo vyformovať gule a tie vkladať do vriace vody. S haluškovačom je to najrýchlejšie, ale s guľkami zas najlepšie vyzerá :-). Halušky necháme vyvariť asi 15 minút, vodu môžeme trocha ovegetiť a potom všetko spolu vlejeme k udusenej zelenine. 
Kto to uzná za vhodné, môže na zjemnenie pridať do hotovej polievky lyžicu masla a petržlenovú vňať.



3 komentáre:

Gabriel Raslik povedal(a)...

Tak toto sú tie polievky čo stoja za to!

nigina povedal(a)...

:-)) ááá, poznáte tiež?

Gabriel Raslik povedal(a)...

Veru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...