streda 22. januára 2014

Mletý rezeň so syrom - holanďák



   Pre konzervatívnych týpkov z rodiny môjho manžela je úplne nepredstaviteľné spracovať mleté mäso inak ako na fašírku, ktorá ale zároveň musí byť vyprážaná. Inak im vraj nechutí. No, čo už?
Ja som skúšala fašírky s rôznymi obmenami, či už vyprážané alebo pečené v muffinovej forme či len tak na PNP v plechu. Alebo aj nejaké tie guľky v omáčke a tak. Je to už niečo iné, ale veď práve o to ide. Stále rovnaké - koho to má baviť? 
   Moja mama používa takú ľudovú múdrosť, či   príslovie "Doma jedz, čo máš a inde čo ti dajú. :-)  Alebo ešte aj "Hlad je najlepší kuchár" ! :-) 
Toto použijem pre prípad, že niekto pri stole by mohol mať komentáre typu, že najlepšie fašírky sú tie a tie..
   Tak toto mi preblesklo hlavou, keď som začala robievať holanďáky. No a muž si už zvykol :-) a chutia mu.
Dokonca mu chutia veľmi a nám ostatným tiež. Práve preto majú mať miesto aj v tomto našom rodinnom receptári, i keď ide asi o chronicky známy receptík.


Čo na to:

500 g chudého mletého bravčového mäsa
150 g syra typu ementál, eidam ap.
soľ
mleté čierne korenie
1 PL posekanej petržlenovej vňate, pažítka, bazalka ap.
200 ml studeného mlieka
trojobal (hl.múka, vajcia, strúhanka)
masť resp. olej na praženie

Ako na to:

Mäso pomelieme alebo si necháme pomlieť u mäsiara, čo je podľa môjho názoru šikovnejšie. 
Mäso dáme do misy a pridáme k nemu asi 1 dl mlieka, 1 čL soli a podľa chuti mčk. Zmes dobre premiešame a keď mlieko vsiakne do mäsa, pridáme opatrne ešte trocha. Odložíme do chladničky asi na hodinu.
Syr postrúhame na strúhadle s najväčšími slzičkami a pridáme do misy k mäsu. Pridáme aj posekanú vňať bazalky a dobre všetko premiešame. Keď je zmes hustá, pridávame podľa potreby ďalšie mlieko ale len po lyžiciach.  Zmes osolíme, okoreníme a pridáme posekanú petržlenovú vňať. V prípade potreby môžeme ešte dochutiť podľa úvahy niečim štipľavejším. 
Zo zmesi odoberáme lyžicou množstvo cca veľkosti dlane, sformujeme placku a obalíme v múke, vajci a v strúhanke. Vysmažíme a kladieme na papier kvôli odsatiu tuku.



   Ak potrebujeme robiť väčší počet kusov, po prvej várke odstránime tuk z panvice, tú vytrieme obrúskom a dáme nový tuk.  (V žiadnom prípade nepridávame nový olej k tomu po prvej várke).



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...