sobota, 14. februára 2009

Kyslá fazuľková polievka so zemiakmi




Čo na to:

200 g mrazených zelených fazuliek(asi pol sáčka),
2-3 zemiaky,
cibuľa,
1 bujónová kocka,
smotana (buď šľahačková - 1 dl, alebo na varenie - 2 dl, alebo kyslá - pol kelímka),
hrnček mlieka,
1 kopcovitá PL hladkej múky,
1 čL vegety,
soľ,
biele korenie,
ocot,
2 PL oleja,
1 PL kôpru,
podľa želania i trocha cukru

Ako na to:

Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, orestujeme ich, pridáme fazuľku, osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme vodu, aby zelenina bola ledva ponorená. Prikryjeme a dusíme, kým zelenina zmäkne.
Zatiaľ pripravíme zátrepku z trochy studeného mlieka a múky (dobre rozhabarkovať, aby neboli hrčky). Keď už je zelenina mäkká, prilejeme zvyšok mlieka a vodu, necháme zovrieť a prilejeme zátrepku. Znížime teplotu a zátrepku chvíľu povaríme, súčasne prilejeme i smotanu (kyslú vopred zhabarkneme s trochou mlieka) a pridáme vegetu. Po chvíli polievku odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Dochutíme octom a štipkou cukru, môžeme pridať i trocha kôpru.




Dnes som robila troška pozmenenú verziu tejto polievky. V podstate sa dá obmieňať rôzne, takže obmenila som ju takto

 Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme zeleninu - zemiaky s mrkvou a fazuľku. Porestujeme chvíľočku a pridáme soľ, guličkové čierne korenie, nové korenie (asi tak 5 - 6 guliek z každého druhu), pomiešame a chvíľočku necháme pod pokrievkou dusiť vo vlastnej šťave :-), kým nám zovrie cca 1/2 litra vody v kanvici. Zeleninu zalejeme vriacou vodou a necháme ďalej variť. 
Pripravíme si zátrepku z mlieka, 1PL smotany a 2 čL hladkej múky (alebo 1 PL :-)  , ktorú dobre vyvyšľaháme metlou, aby v nej neboli hrudky. 
Uvaríme 2 vajíčka natvrdo.
Keď je zelenina mäkká, pridáme k nej ešte trocha vriacej vody, môžeme, ale nemusíme pridať kocku bujónu a po chvíli vlejeme zátrepku. Miešame a necháme na minime vrieť cca 5 minút. 
Hotovú polievku dochutíme octom, môžeme pridať aj ždibec cukru, prípadne trocha vegety, kto má rád.
Nakoniec vložíme vajíčka natvrdo pokrájané alebo pretlačené cez zemiakové koliesko .

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...