pondelok 16. februára 2009

Jogurtová knedľa

 Čo na to:

1 hrnček hladkej múky,
1,5 hrnčeka polohrubej múky,
 pol hrnčeka vlažného mlieka,
pol kocky kvasníc,
pol čL kryšt.cukru,
1,5 čL soli,
jogurt biely (napr. Activia biela sladká)
1 žĺtko

Ako na to:

Pripravíme si kvások - mlieko zohriať v mikrovlnke, aby bolo teplé (nie horúce), dáme doň cukor, troška múky a rozdrobené kvasnice, prikryjeme a necháme v kľude.Múku preosejeme do misy, vyklepneme do nej jedno žĺtko a jogurt (nie studený, ja som ho dala na 20 sekúnd do mikrovlnky), osolíme.
Keď kvasnice v mlieku vyskočia na povrch,




vlejeme kvások do misy s múkou a hnetacími metlami poriadne vypracujeme. Aspoň takých 7 - 10 minút hnetieme a to poriadne, neulievame sa. Čím viac vzduchu vpravíme do cesta, tým lepšie pre naše knedle.




Potom cesto posypeme múkou, misu zakryjeme buď utierkou alebo vrchnákom a dáme kysnúť.
Po nejakej polhodine by cesto malo byť vykysnuté (ak bolo niekde na teplom mieste- najlepšie niekde pri sporáku, kde sa niečo varí).



Stred dosky trošku posypeme múkou a vykydneme na ňu cesto. Posypeme ho trochou múky a sformujeme ho, rukami roztlačíme na hrubšiu placku.



Cesto rozkrojíme na dve časti, každú časť si ešte pekne utľapkáme do približne obdĺžnikového tvaru (netreba vymeriavať uhly :) ani vaľkať)



a potom zrolujeme do valčeka. Konce valčeka postláčame smerom k doske, aby nebolo vidno rolovanie (nič sa nestane, ak to neurobíme), oba valčeky ešte troška sformujeme do knedľovitého tvaru



a potom knedle prikryjeme utierkou. Necháme ich ešte chvíľu odpočívať (aspoň 10 min).



Zatiaľ si vezmeme väčší kastról alebo hrniec, vymastíme jeho boky, nájdeme si parák, aj ten vymastíme a do hrnca nalejeme toľko vody, aby jej hladina bola len pod parákom. Dáme variť pod pokrievku.
Keď voda vrie, knedle položíme na parák a znova prikryjeme pokrievkou.




Nastavíme si kuchynské minútky na 20 min a môžeme stlmiť var (ale nie ho prerušiť). Po 20 minútach sú knedle hotové. Vypneme a dáme preč zo sporáka. Najlepšie je nechať ich nejakú minútku ešte zakryté, potom odkryť a nechať chvíľu chladnúť (ale nie dať niekam von do chladu).



Vyberieme ich teda tak po 10 minútach, lebo sú krásne mäkké, hodvábne a mohli by sme ich nejak domágať ( to sa stalo mne, keď som sa nadchýnala, aké sú krásne a netrpezlivo som prvú vyberala. spamätala som sa a druhú som vybrala neskôr. tak mi treba. no bola to len chyba krásy). Knedle dáme na tanier a mašlovačkou alebo pierkom ich pomastíme zo všetkých strán.



Krájame niťou, keď viac vychladnú.



P.S. Viem, že som neobjavila Ameriku, ale odteraz zarábam knedle s Activiou. Boli naozaj super.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...