streda, 25. februára 2009

Cibuľový koláč



     Recept na tento koláč mám od bývalej kolegyne, ktorá si ho priniesla z Nemecka a bola ním nadšená. Stále ho ospevovala, tak som si povedala, že ten zázrak vyskúšam. 
Nemecká gastronómia asi nie je najvychýrenejšia, ale koláč pochádza z oblasti susediacej s Francúzskom, takže mi to trocha aj pripomína ten štýl Loraine...


Čo na to:

cesto:
250 g polohrubej múky,
20 g kvasníc,
6 PL mlieka,
1 vajco,
1/2 čL soli,
50 g masla

plnka:
500 g cibule,
130 g prerastenej slaniny,
30 g masla,
3 vajcia,
150 g kyslej smotany,
1/2 čL soli,
2 PL jemnej strúhanky,
trocha mčk


Ako na to:

Z uvedených ingrediencií vymiesime cesto (mlieko zohriať, dať doň kvasnice a vliať do misy s múkou, vajcom, soľou. Masla dám nabudúce o niečo menej, cesto bolo dosť mastné) a dáme ho na teplé miesto vykysnúť .


Kým cesto kysne, pripravíme plnku.
Nakrájame cibuľu i slaninu na malé kocky.




V hlbšej panvici zohrejeme maslo, pridáme pokrájanú slaninu a chvíľu ju opekáme, potom pridáme cibuľu a restujeme všetko spolu,




miešame asi tak 10 minút. Dáme vychladnúť. Potom pridáme kyslú smotanu, 3 surové vajcia a mčk a soľ.



Premiešame.




Pripravíme si tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie.




Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom väčším ako je priemer formy.




Cesto vložíme do formy a povtláčame ho poriadne ku stenám tak, aby boli asi 2 cm okraje.
Cesto posypeme strúhankou




a na ňu rozložíme plnku.




Z malého kúska cesta ušúľame buď mriežku alebo povykrajujeme formičkou nejaké tvary a rozložíme po povrchu, potrieme vajcom.




Necháme ešte chvíľu stáť na teplom mieste a potom dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme




25 minút na spodnom rošte pri zapnutom ventilátore. Potom rúru vypneme a koláč dnu necháme ešte 5 - 10 minút.



Podávame teplé. Neohúri, ale dá sa.. dosť dobrý aj zastudena, ale teplý je lepší.

1 komentár:

Gabriel iGURMAN povedal(a)...

Veru, je to podobné.:-) Tiež niekedy vyskúšam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...