nedeľa, 22. februára 2009

Boršč

Čo na to:

1 mrkva,
1/2 menšej červenej kapusty (môže byť i biela, ale my sme mali načatú červenú),
1 cvikla,
2 zemiaky,
1 cibuľa,
500 g bravčového mäsa,
200 g údeného mäsa,
2 PL hladkej múky,
4 PL oleja,
5 ks bobkových listov,
2 paradajky,
1 paradajkový pretlak strednej veľkosti,
1/4 čL mčk,
soľ,
bujónová kocka,
1 - 1,5 PL kryštálového cukru,
2 PL octu
kyslá smotana (až pri servírovaní do taniera)

Ako na to:

Očistíme cviklu a prepolíme ju. Jednu polovicu cvikly pokrájame na klátiky a dáme ju variť do tlakového hrnca spolu s pokrájaným mäsom a 1 čL soli a bobkovým listom. Kým sa to varí, očistíme mrkvu, zemiaky a postrúhame kapustu (my nedávame petržlen a zeler, hoci sa to vraj má. podľa mňa to tam nepasuje). Druhú polovicu cvily pokrájame na jemné pásiky a dáme ju variť osobitne. Keď je mäso uvarené, hrniec otvoríme a pridáme kapustu, zemiaky, pokrájanú mrkvu, bujón a varíme asi 8 minút, aby zmäkla i zelenina. Hrniec znova otvoríme a necháme na platni pomaly vrieť. Dáme doň pokrájané rajčiny. Pripravíme zápražku z oleja, cibule a múky, zalejeme ju vodou a vlejeme do vriaceho boršču. Potom pridáme paradajkový pretlak, mčk, povaríme. Nakoniec vlejeme osobitne uvarenú cviklu i so šťavou a dochutíme trochou cukru, soľou (trocha treba) a octom.
Na tanieri boršč doplníme kyslou smotanou.

2 komentáre:

snehulienka povedal(a)...

dnes to robim :-D uz aj dokoncujem. len neviem naco to dvojake varenie cvikle?

snehulienka povedal(a)...

dakujeeem :-D vyslo to tip top. aj viem ze naco bolo to dvojake varenie cvikly:-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...