streda, 4. februára 2009

Kyslá zemiaková polievka

 Čo na to:

4 - 5 zemiakov,
1 cibuľa,
2 klobásy,
2 vajíčka,
2 dcl smotany,
1 bujónová kocka (slepačia),
2 bobkové listy,
niekoľko guličiek čierneho korenia,
štipka muškátového orieška,
troška provensálskych byliniek,
trocha octu,
1 PL hladkej múky,
štipka cukru,
soľ,
trocha oleja (3 PL)

Ako na to:

Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme ju restovať na olej v hrnci.



Na zosklovatenú cibuľu dáme zemiaky pokrájané na menšie kocky, osolíme, pridáme bobkový list a korenie. Môže sa dať i trocha červenej papriky, (ale ja nedávam, lebo klobása, ktorú použijem, jej obsahuje dosť veľa).


Zemiaky opražíme a podlejeme vodou tak, aby boli ponorené, pridáme bujón a zakryjeme pokrievkou. Znížime teplotu a necháme dusiť.


Pred dodusením zemiakov pridáme klobásu pokrájanú na kolieska, premiešame a dusíme ďalej.



Keď sú zemiaky i klobása mäkké, pridáme vodu, roztrepané vajíčko, povaríme a pridáme zátrepku pripravenú zo smotany a múky.



Necháme prevrieť pár minút a odstavíme. Do hotového pridáme muškátový oriešok (fakt len trolinka) a rozmrvené bylinky, dokyslíme podľa chuti.



Obmena: miesto klobásy môžeme dať pokrájané šampiňóny

1 komentár:

snehulienka povedal(a)...

Tuto polievku budem robit podla teba :-D ja robim trocha podobne len zo zaprazkou.Vidim ze sa da jednoduchsie :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...