utorok 10. februára 2009

Furmanské halušky


 Čo na to:

600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 1 dl mlieka, voda podľa potreby, 1 kyslá smotana, 125 g bryndze, pol kocky tvarohu, 100 g údený syr alebo oštiepok, soľ, vajco (nemusí byť), oravská slanina, cibuľová vňať, (olej)

Ako na to:

Surové zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky, vhodíme do mixéra a rozmixujeme na kašu. Vlejeme ju do misy, pridáme múku, vajco, trocha vody a 1 čL soli. Zamiešame varechou a ak je cesto husté, pridávame vodu. Cesto pretláčame cez haluškár, takže musí byť tak akurát, aby nebolo veľmi riedke ale ani moc husté. Necháme ho postáť.
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a pripravíme si haluškár, misu, sitko (bez ucha, aby nám nebránilo pohodlne vyberať halušky z hrnca).
Ďalej si vopred prichystáme 1) do panvice nakrájame slaninku na praženie, 2) pokrájame vňať z jarnej cibuľky a 3) v miske dobre premiešame bryndzu, tvaroh a smotanu.

Do vody dáme aspoň 2 čL soli (môžeme i viac) a cez haluškár pretrieme cesto do vriacej vody. Dbáme na to, aby voda v hrnci neustále vrela, aby sa halušky nelepili na dno. Halušky vyplávu na povrch, občas ich zamiešame a necháme chvíľočku povariť . Vyberieme ich sitkom, dáme pod tečúcu vodu a opláchneme, scedené vysypeme do misy. Pridáme olej (mala by sa pridať masť z opraženej slaniny, ale olej je zdravší). A pokračujeme s ďalšou dávkou výroby halušiek.

(Ak halušky servírujeme okamžite, nie je potrebné ich preplachovať tečúcou vodou. Sú lepšie.
Ale ak sa vaša návšteva niekde "zamotala" a nepríde v dohodnutý čas? Sľúbili ste im, že pripravíte slovenské národné jedlo a zmohli ste sa na preklad v zmysle - Potatoes peaces with liptauer cheese- potom im nemôžete predložiť pobryndzované halušky, lebo by desne krútili hlavami a báli by sa :) . Musia vidieť aj holé halušky, aby ste im nespôsobili šok, prípadne fóbiu zo slovenskej gastronómie.

Neprepláchnuté halušky by sa zlepili aj po pomastení a vyzerali by potom negustiózne, hoci na chuti im to neuberá:) Je lepšie nepremiešať všetky halušky so syrom, pretože potom sa dajú zohriať na pare alebo v mikrovlnke a nič sa nedeje. Ak zohrievame v mikrovlnke obryndzované halušky, sú menej chutné, lebo bryndza ako keby sa niekam stratila. )

Pred servírovaním môžeme halušky priamo premiešať so syrom a nakladať na tanier, alebo môžeme haluškám na tanieri naložť tú správnu čiapočku (alebo želanú) , čiže dávku syra, posypať cibuľkovou vňaťou a prichutiť rozškvarenou slaninkou.

1 komentár:

snehulienka povedal(a)...

ja nedavam vajco. s tou vnatou si mala dobry napad. ale vraj prihrievane halusky su este lepsie ako cerstve :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...