sobota 14. februára 2009

Fazuľový prívarok Valentín :))

Čo na to:

250 g suchej fazule, 4 ks bobkových listov, soľ, biele mleté korenie, trocha saturejky, 4 strúčiky cesnaku, 250 ml smotany na varenie (10%), 250 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, ocot, vegeta

Ako na to:

Fazulu preberieme, opláchneme na site pod tečúcou vodou a švacneme ju do misy, pridáme vodu, aby bola asi 2 cm nad fazuľou a necháme ju napučať do ďalšieho dňa.
Do tlakového hrnca vysypeme fazuľu z misy a pridáme vodu, aby bola opäť asi 2 cm nad fazuľou, osolíme, pridáme bobkový list a saturejku. Uzavrieme tlakáč a dáme variť. Necháme variť cca 15 minút. Potom fazuľu i s tekutinou vylejeme do normálneho kastróla, zistíme, či je fazulisko hotové, alebo či ešte potrebuje chvíľu variť.

Zatiaľ pripravíme zátrepku. V hrnčeku rozšľaháme smotanu a múku, snažíme sa zlikvidovať všetky možné hrčky a vlejeme ju do vriacej fazule. Hneď potom pridáme i mlieko a poriadne zamiešame a kontrolujeme, aby to neprihorelo, keď začne bublať. Varením omáčka hustne. Upravíme si ju na želanú hustotu, (keby bola málo hustá, pridáme trocha múky roztrepanej v mlieku alebo vode) povaríme asi 5 minút a medzitým ochutíme ešte korením a vegetou. Nakoniec dokyslíme octom. S octom opatrne, lebo vraj nie je extra zdravý. No a na úplný záver pridáme prelisovaný cesnak. Ale aj keď máme cesnak radi, nedajme ho priveľa, v tomto jedle nemá byť dominantná chuť cesnaku, ale len tak "přiměřene" :)).

Chutilo to fajn, ako od babky, i keď je to jedlo typické pre školskú jedáleň (to si pamätám).
My sme to mali s údeným a s chlebom. I keď ... no,  práve na Valentína :))
Takže zdokumentované a teraz porozmýšľam, čo je pravdy na slovenskom ľudovom prísloví " Kto prdí, zdravie si tvrdí" ? Uvidíme. Tak na zdravie! :))

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...