pondelok 23. februára 2009

Langoše

Čo na to:
0,5 kg hladkej múky, 1 jogurt Activia biela, 1 dl mlieka, kocka kvasníc, 1 vajco, 1 čL soli, 1 čL rasce, troška cukru, trocha vlažnej vody (len v prípade potreby), olej (alebo masť) na smaženie,
na potieranie langošov - rozdrvený cesnak pomiešame s trochou oleja (masti) a vody;

Ako na to:
Múku preosejeme do misy a dáme ju trocha nahriať do mikrovlnky alebo na teplé miesto. Zatiaľ pripravíme kvások z vlažného mlieka, kvasníc, trochy cukru a štipky múky.

Do misy pridáme jogurt, kvások, vajco, soľ a rascu. Vymiesime cesto, ak treba pridáme trocha vlažnej vody. Cesto nemá byť veľmi tuhé, aby sme nemali langoše tvrdé. Poprášime ho na povrchu múkou, prikryjeme a dáme kysnúť. Cesto vykysne aj v chladničke, ale ak langoše robíme hneď, dáme misu na teplé miesto. Cesto zdvojnásobí objem.
Vyklopíme ho na pomúčenú dosku, sformujeme, aby sme ho mohli pokrájať na rovnaké časti. Z nich potom formujeme bochníčky, ktoré necháme na doske prikryté ešte chvíľu kysnúť.
V panvici necháme rozpáliť olej (v tomto prípade je masť lepšia - má vyššiu teplotu varu ako olej a preto sa neprepaľuje).
Zatiaľ si z bochníka pripravíme langoš na smaženie. Rukami bochník roztlačíme do tvaru kolieska a popri otáčaní ho ďalej vyťahujeme, aby sme sformovali tenšiu placku.
Ak sa trocha natrhne, nevadí. Placku vložíme do rozpáleného oleja a po chvíli znížime primerane teplotu.
Dávame pozor, aby sa langoš nespálil (hlavne keď robíme súčasne na dvoch panviciach) a môžeme pomocou vidličky na niekoľkých miestach langoš prepichnúť alebo mierne natrhnúť, aby sa lepšie prepiekol.
Pečieme po obidvoch stranách, po vybratí z panvice dáme na servítku (odsať prebytočný tuk).
Langoš potierame zmesou rozdrveného cesnaku, lyžice oleja a vlažnej vody. Osolíme podľa chuti.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...