Ak ste zakotvili pri tomto recepte, tak ste práve našli poklad :-) Je
to recept na pravú taliansku vidiecku pizzu. Nie, žiadne kečupíky alebo
dáke trdloviny natreté na dopatlané cesto či dokonca lístkové cesto a že jedia pizzu. Skúste túto, s tomatovou pastou, rep. základom. Ucítite
chuť Talianska :-) .
Okrem toho časť receptu môžete zužitkovať aj pri príprave omáčky na špagety (tomatový základ).
Okrem toho časť receptu môžete zužitkovať aj pri príprave omáčky na špagety (tomatový základ).
Čo na to:
na cesto :600 g polohrubej múky,
4 PL oliv. oleja,
3 dl mlieka,
1/2 čL kryšt.cukru,
2 čL soli,
kocka kvasníc
na tomatový základ, resp. paradajkovú pastu :
1 cibuľa,
6 strúčikov cesnaku,
3 PL oliv.oleja,
1 mrkva,
štvrťka zeleru,
paradajkový pretlak (stredná veľkosť) ,
*1 dl kečupu (ak tento základ použijete na prípravu špagiet... na pizzu nie),
oregano,
bazalka,
soľ,
mčk,
soľ
na obloženie :
300 g mozarelly,
trocha iných syrov (niva, eidam,camembert atď),
šunka,
chudá slanina,
olivy,
šampiňóny,
papričky,
rybičky,
cibuľa,
ananás
Dá
sa použiť všeličo iné, ako napr. rôzne druhy salám, klobás, zelenín,
rôzne druhy rybičiek v konzerve, ale aj čerstvé... fantázii sa medze
nekladú. Ale nie je dobré napatlať všetko na jednu pizzu a to bez ladu a
skladu!
Ako na to:
Pripravíme
si kvások a vlejeme ho do misy s múkou, taktiež pridáme olej a soľ.
Vymiesime cesto, ktoré sa musí odlepovať od misy, dáme ho kysnúť.
Zatiaľ pripravíme tomatovú pastu - základ, ktorým budeme potierať
cesto.
Do hlbšej panvice dáme restovať cibuľu, po chvíli pridáme postrúhanú
mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme asi 1,5 dl
vody a pretlak. Dusíme chvíľu pod pokrievkou a občas pomiešame. Môžeme
aj trocha prisladiť (1 čL cukru) . Pasta nemá byť vodnatá. Do trocha
vychladnutej pridáme kečup, prelisujeme cesnak a ak máme, pridáme
bazalku. Ideme omrknúť cesto.
Cesto zdvojnásobilo svoj objem, len tak ručne, pomocou varechy ho ešte
premiesime a necháme ho ešte odpočívať. Môžeme si pripraviť veci na
obloženie pizzy.
Postrúhame mozarellu na hrubom strúhadle, nakrájame šunku na pásiky,
šampiňóny a slaninu, otvoríme konzervu s ananásom. Slaninu i cibuľu je
lepšie trocha na panvici poopekať , pretože by počas pečenia nestihli
schrumkavieť. Oki, ideme robiť s cestom.
Cesto
vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na štvrtiny. Sformujeme ich
do bochníčkov a budeme ich vaľkať. (Origoš by sa to malo robiť rukami,
ale to je predsa fuk). Takže vyvaľkáme z bochníčka koleso s priemerom,
aký bude mať želaná pizza. Ja som ju ušolichala tak na 28 -30 cm.
Koleso položíme na plech vystlatý papierom na pečenie (alebo
pomastený a vysypaný plech. Doma u rodičov na to máme špeci okrúhle
pekáče, pizza je potom naozaj pekne okrúhla, nie ako teraz moja čaptavá
:))
Koleso popicháme vidličkou a teraz príde na rad
vychladnutá tomatová pasta. Lyžicou ju nandáme na cesto a rovnomerne ju
rozotierame po ploche v tenkej vrstve. Ak by sa pasta zle roztierala,
možno koleso najprv pomastiť trocha olejom a až potom nanášať pastu.
Na natreté koleso dáme slabšiu vrstvu strúhaného syra a potom už ukladáme šunku, alebo teda čo sme si prichystali.
Po naukladaní ingrediencií opäť posypeme (už bohatšie) strúhanou mozarellou a jemne poprášime oreganom.
Originál recept hovorí, že treba aj poprskať olejom (my to nemastíme a
pohoda). Dáme do zohriatej rúry na 200°C asi na 10 minút (dávala som
dva plechy nad sebou pri zapnutom ventilátore).
Nie je to nijako zložité, len trocha babračka s tým obkladaním, ale zas výsledok určite poteší, lebo to stojí za to.
Recept je zo starého časopisu 100+1 zahraničných zaujímavostí. V článku
sa písalo, že toto je origoš taliansky recept, ale na vidieku sa pizza pečie v peci
a má potom jedinečnú príchuť a vôňu horiaceho dreva. S tou pecou to u nás teda bude horšie, málokto ju má :-) Ale nie, bez obáv, lebo aj pečená v elektrickej rúre je super! :-) A zvlášť táto Hawai
P.S. odkaz pre Ľubku - mala si pravdu, je to nanič, tiež tam vidím iba obdĺžniky a polovice fotiek. S tým pôvodným som nevedela nič urobiť, neposlúcha to. Tak som u mňa v blogeri skopčila a dala ti to sem ako nové - nechám ti to týždeň
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára