štvrtok, 28. marca 2013

Dlhé rožky (recept od Táničky)


     Musím sa k niečomu priznať. Azda si to aj niektorí všimli (alebo že by nie?), no ja nie som možno celkom v poriadku. Mám takú úchylku... čerstvé rožky, chrumkavé bagety, mňamkové ciabbatty, voňavé chlebíky...
v poslednej dobe ešte aj kvások... ražný kvások! 
     Muž mi hovorí : "Zas ťa prišla navštíviť Peko Máňa"? (to chce byť akože pekománia) ...
Dnes som mala trocha času, tak som hupla sem na blogspot... k Čistinke . Páni moji, skoro mi oči vypadli, keď som zbadala tie veľké rohlíky....  Rýchlo som to prečítala a poď ho do kuchyne zarábať cesto... teda
pardon... nahádzať suroviny do pekárne. Áno, chcela som dodržať recept. Pekne poctivo som všetko navážila dľa predpisu, šupla som to do DéPé a zrazu mi blyslo hlavou, že mám párdňový kvások, ktorý sa pokúšam živiť, prikrmovať... Zakladala som ho len v nedeľu večer, takže ešte nemá silu, je mladučký a slabý. Ale podľa direktív sa každý deň musí polovica odobrať a vyhodiť...alebo teda nejak inak použiť. Tak ja som ho použila. No rýchlo som šupla z toho kvásku k cestu v DéPé... Bolo treba prisypať trocha múky, lebo si to žiadalo. No a od tej chvíle som sa trápila myšlienkou, že som zhovadila Čistinkine rožky, až kým som do nich nezahryzla :-)  Boli v pohode :-) a ešte v akej?! :-)
 

Čo na to:

250 ml voda
20 g droždie
1 lyžica kávová zmesi: hnedého cukru+ 1/4 lyž. zomletej kávy (sladenka)
1 lyžica kávová cukor
1 lyžica polievková soľ
4 lyžice polievkové olej
300 g hladká múka
150 g polohrubá múka
na posypanie: hrubozrnná soľ + celá rasca

Ako na to:

Do DP dáme suroviny v uvedenom poradí a program cesto.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov. Každý kúsok vyvaľkáme na obdĺžnik.
Zmotáme rožky.
Dávame ich na plech, postriekame rozprašovačom s vlažnou vodou a posypeme soľou a rascou.
Necháme na teplom mieste,  napr. v rúre vyhriatej do 50 stupňov, kde máme vložený hrnček s horúcou vodou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov cca 20 minút. Tesne pred pečením ich  postriekame vodou.
Upečené vyložiť na mrežu, aby nezvlhli. Zhora pomocou štetca potrieť mliekom.




Že vraj, načo zasa pekárčim, keď v mraznici je chlieb a aj kúpené rožky?
Nuž na to, milý môj, že som stará feťáčka, ktorá musí mať svoju dávku pekárskych vôní, zvuk drviacej sa pečivovej kôrky a tiež chuťovým pohárikom treba dať, čo majú radi. 
Hehe, že zbytočné, vraj to nepojeme... a za chvíľu tie prvé štyri rohlíčiská zmizli... tri vďaka tebe, môj honey!:-) Teda ale fakt , dobré ste boli, rohlíčiská! :-) 
     Tie, čo zvýšili, na mňa pokukujú, požmurkávajú, aby som sa dala zlákať... Ale nie! Vydržím to, vydržím do rána a potom ich svorne zlupneme.



 Recept je báječný, rožky sú delikátne :-)



4 komentáre:

Čistinka povedal(a)...

Máš ich krásne....super!

Kristína povedal(a)...

Ďakujem, čistinka, potešila si ma pochvalou ale aj tým receptíkom :-) juchúúú :-)

jarmila povedal(a)...

No nádherné sú, až si mi na ne narobila chuť. Lenže akosi nemám odvahu na kvások :-((

Kristína povedal(a)...

jarmilka, ďakujem za návštevu na mojom blogu :-)
Pri tomto recepte netreba použiť kvások... to som len ja vymýšľala, lebo ma opantalo to kváskovanie a rada by som sa to naučila. Originál recept na tieto rožky je na čistinkinom blogu tana-catering.blogspot.sk :-)
Tak si ich upeč, lebo sú fajné :-)
Prajem pekný večer :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...