Čo na to:
300 ml vlažná voda (*)50 ml teplé mlieko
3 PL slnečnicový olej
2 ks celaskon (tbl. vit. C)
180 g múka chlebová T650
120 g múka ražná celozrnná
150 g múka špaldová celozrnná
50 g múka hladká špeciál
3 PL zemiakové vločky
1 čL cukor kryštálový
20 g čerstvé droždie
2,5 čL soľ (*)
250 g staré cesto
2 čL ľanové semienka
1,5 čL rasca celá
1 čL majorán
1 PL slnečnicové semienka
2 PL ovsené vločky
1 čL mletá zrnková káva
na potretie :
1 vajíčko
trocha mlieka
na posypanie:
ľubovolné semienka, morská soľ
Ako na to:
Odvážime 250 g starého cesta a necháme ho voľne v miestnosti len prikryté mikroténom cca 2 - 2,5 hodiny.
Do nádobky DP vložíme suroviny v uvedenom poradí (všetky medzi označením * vrátane nich).
Spustíme program miesenia cesta a po 20 minútach, keď zvykne DP čakať na pridanie semienok, vypneme. Pridáme staré cesto a celý program spustíme znova. Po ďalších 20 minútach pridáme (nemusíme) pridať ostatné semienkové ingrediencie a necháme DP pracovať. Len občas kontrolujeme.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, zvrchu cesto tiež trocha posypeme a kartou jemne preložíme z rohov proti sebe. Cesto opatrne prevrátime naopak (spoje cesta nadol) a kartou rozkrájame na štyri pásy.
Cesto je trocha lepkavé, tak boky rozkrájaného cesta trocha omúčime. Pásy mierne natiahneme a uložíme do formy na bagety alebo na plech, v ktorom máme pripravené pruhy PNP (pre každú bagetu jeden pruh, aby sa cestá jednotlivých bagiet pri kysnutí nedotýkali).
Povrch bagiet narežeme žiletkou, pomastíme olejom, plech prikryjeme mikroténom alebo strčíme do sakla.
Dáme kysnúť do rúry (- minim. teplota) asi na 30 minút alebo tak dlho, kým pekne nabehnú a sú bačkaté.
Potom bagety vyberieme, rúru nastavíme na 200°C a povrch bagiet potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali s lyžicou mlieka. Posypeme zrniečkami a soľou.
Bagety vložíme do rúry, ktorej vnútrajšok riadne posprejujeme. Môžeme ich pokropiť aj v priebehu pečenia. Pečú sa 15 minút a dopečieme pri 180°C cca 5 minút ( ak použijeme ventilátor, bude to očosi skôr).
Upečené ešte na plechu posprejujeme vodou zvrchu, pri vykladaní na mriežku ich posprejujeme i zospodu a necháme vychladnúť, kým to vydržíme :-)
Ja som tentokrát nevymýšľala nič na večeru, ale kreatívci nemali problém vymyslieť, čo sedliackeho si dať k sedliackym bagetám :-D
Bagety sú nadýchané, ľahučké, chrumkavé a veľmi lahodnej chuti. Na druhý deň sú rovnako nadýchané, žiadne príšerné prežúvanie, žiadny divný smrad potuchlinový ako u pečív z obchodu.
Štvrtá bageta sa mi nezmestila do formy, tak som ju rozdelila a upiekla na plechu v PNP
2 komentáre:
Vypadají nádherně.
Ďakujem,Amelie :-)
Zverejnenie komentára