utorok, 30. júla 2013

Celozrnné rožky


      Tieto rožky som piekla už dávnejšie, len recept som nepostla... v  blogu bol chudák ako nedokončená šablóna. (asi som nemala čas na dokončenie a potom som naň zabudla). Ale tieto rožky si nezaslúžia ležať len tak ľadom, pretože ako si spomínam, boli dobré a také ľahučké, no a celozrnné je i zdravé. Takže tu sú


Čo na to:


250 ml vlažnej vody,
3 PL oleja,
270 g múky T650,
160 g múky celozrnnej pšeničnej,
30g múky ražnej,
1,5 čL soli,
1 čL kryšt. cukru,
1/3 kocky droždia,
2 ks Celaskonu (á 100mg),
1/2 čL drvenej rasce,
2 čL majoránky,
2 čL pretlačeného cesnaku,
vajíčko na potretie,
semienka na posypanie (slnečnica, rasca, ap.)

Ako na to:

Do nádoby DP dáme 250 ml vlažnej vody, 3 PL oleja, pridáme zmes múk, do ktorej sme pridali rozdrvené celaskonové tabletky (celaskon = vitamín C, 100 mg) (ak chcete, môžte nahradiť 1 PL octu) , do rohu dáme soľ (môžete dať aj viac, ako je uvedené), do stredu cukor s rozmrveným droždím a do rohu korenia. Spustíme program CESTO


Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku, trocha prepracujeme,


 rozdelíme ho na polovicu a rozváľame do tvaru kruhu. :-)  Toto na fotke nie je pokus o kvadratúru kruhu,



len sa mi ten kruh akosi nedaril... no ale cesto sa potom predsalen poddalo :-) Len  ťažko je babrať sa s cestom a pritom fotiť :-P
Kruh rozdelíme na 6 - 7 častí (alebo aj 8, podľa toho, aké veľké rožky chceme).

Vzniknuté trojuholníky stáčame od širšieho okraja ku špicu a rožky kladieme na plech s PNP.



Plechy dáme na teplé miesto a necháme aspoň 30 minút kysnúť. Nakysnuté rohlíky potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka a mlieka, posypeme podľa ľubovôle



Vložíme do rúry vyhriatej na 210°C a pečieme 10 minút, pričom na spodok rúry dáme nádobu s vodou        ( dáky starší, celokovový hrnček, kastrólik), potom znížime t na 180°C a dopečieme (cca 5 min) podľa želania.

Celozrnné pečivo je z tmavšej múky, takže aj konečná farba upečeného má byť tmavšia. Upečené rožky treba dať vychladnúť na mriežku.


Tieto rožky som piekla dávnejšie, lenže som recept postla iba na MMB a do blogu som ich zabudla postnúť. Nejaká pani na MMB mi napísala, že tieto rožky začala robiť a nedarilo sa jej to stáčanie, tak sa akosi napajedila a cesto znova premiesila a upiekla ho ako chlieb a vraj veľmi vydarený... aj fotku mi poslala. Tak možno najbližšie skúsim tiež, lebo chuťovo sú rožky veľmi fajn.

Ja som mala z tohto množstva 10 rožkov... ale pozor! Prvý rozvaľkaný kruh som rozrezala iba na 4 časti, ten druhý potom na 6 ks. No a tak som mala 6 normálnych  a 4 maxi rožky pre valibukov :-)


4 komentáre:

Sabka Smondrkova povedal(a)...

Ahoj ahoj :) Po viac ako roku mi oko padlo na tieto rožteky, nachystala som suroviny, večer ich upečiem a budú na raňajky, huráááá....
A ešte k rcp - z vody dávam len 125ml a tých zvyšných 125ml dám domáci jogurt :)

nigina povedal(a)...

Ahoj Sabi :-) tieto rožky sú fajn a s jogurtom sú ešte lepšie. Môže byť aj acidko ale kľudne aj mlieko.Jedna pani mi napísala, že sa jej nedarilo motať rožky a tak podľa tohto receptu upiekla chlieb:-)
Tiež som akurát piekla rožky :-) ale iné...s ražným kváskom.
Prajem ti pekný deň :-)

niky78 povedal(a)...

Dnes som piekla tieto rožky a sú vynikajúce.Môj sedemročný syn sa ide za nimi utrhnúť.Vynikajúci recept.

nigina povedal(a)...

Ahoj Niky :-) som veľmi rada, že rožky chutili a najmä malému anjelikovi :-) Isto sú zdravšie ako rohlíky z obchodu a tým lepšie pre neho, že mu chutia zdravé veci, super! Majte sa pekne :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...