Túto paštétu som teraz robila prvýkrát, ale už sme ju degustovali. Má vynikajúcu arómu, chuť výbornú, len mi vadí na nej akási zrnitosť. Myslím, že to je pečienkou a málo sme to mixli. Manžel to celé zomlel na mäsovom mlynčeku len raz (ale malo sa dva razy), lebo mu to bolo protivné :-) Myslela som, že mixér tomu pomôže, že to celé napraví. Stalo sa, ale len čiastočne. Mixovať som mala dlhšie a tiež som mala dať viac smotany, paštéta je dosť hustá. No tak nabudúce ... Ale stojí za to. Chuť cibule dodá cibuľa :-DDD čerstvá, pokrájaná...
Čo na to:
0,5 kg bravčovej pečene1,0 kg tučného mäsa (očisteného) alebo slanina + mäso (1:1)
6 strúčikov cesnaku
mčk, majoránka,
provensálske, bazalka
soľ, strúhaný muškátový oriešok (toho len 1/4 čL)
5 vajec
1 - 1,5 dl sladkej smotany (buď šľahačková alebo na varenie)
Ako na to:
Pečeň očistíme a pokrájame na stredne veľké kúsky, vhodíme do vriacej vody a obvaríme cca 5 minút. Vyberieme na tanier a necháme ju chladnúť.
Očistíme tučné mäso od šliach a chrupaviek, pokrájame ho na stredne veľké kúsky.
Vychladnutú pečienku spolu so surovým slaninovým mäsom 2 x pomelieme na mäsovom mlynčeku (najemno).
Do zmesi prelisujeme cesnak, pridáme primerané množstvo korenín a soli (ako keď robíme fašírky), vajcia a pridáme smotanu, aby zmes nebola veľmi hustá.
Tyčovým mixérom ešte riadne premixneme a chvíľu ešte ručne premiešavame, pre istotu i viackrát, hlavne, keď zmes dochucujeme. Zmes je hustá, môžeme dať smotany viac...
V recepte bola i hladká múka (3 PL), ale ja som ju nedala, lebo som sa bála, že sa paštéta pokazí.
Zmes necháme postáť cca 1 - 2 hodiny v chladničke a zatiaľ si pripravíme poháre na zaváranie.
Poháre i viečka dobre poumývame a necháme oschnúť. Odstátu zmes naberáme lyžicou a plníme do pohárov - nie doplna, len trocha viac ako do 3/4 objemu pohára. Okraje pohárov obídeme servítkou a zaviečkujeme. Sterilizujeme pri 100°C 60 - 70 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára