Vďaka jogurtu boli tieto žemličky
jemnučké a na zožranie. Nabudúce, keď ich budem robiť, skúsim ubrať vody
a pridať ešte viac jogurtu...( to len tak vymýšľam :-) Chúdence,
zažili si 5 minút chrumkania, prežúvania a prehĺtania a bolo po nich :-D
Ale bola som rada, že chutili. A vraj ich mohlo byť aj viac :-)
2 PL bieleho jogurtu
50 ml mlieka
2,5 čL soli
2 tabletky celaskonu
3 PL zemiakovej kaše v prášku
3 PL oleja (slnečnicový)
20 g čerstvého droždia
1 čL cukru
25 dg starého cesta
250 g múky T650 (chlebová)
100 g múky pšeničnej celozrnnej
150 g múky hladkej špeciál
Cesto zvrchu posypeme trochou múky a jemne preložíme. Rozkrájame ho na 14 - 15 ks a sformujeme do bochníčkov.
Necháme ich opäť chvíľu odpočinúť a potom ich po narezaní žiletkou kladieme na plech s PNP. Potrieme ich zvrchu olejom - len mierne a necháme ich ďalej kysnúť.
Upečené žemle posprejujeme vodou alebo pomocou maslovačky ich môžeme potrieť mliekom (budú lesklejšie). Necháme ich chladnúť na mriežke
Zabaliť a zobrať na piknik
Čo na to:
3 dl vlažnej vody2 PL bieleho jogurtu
50 ml mlieka
2,5 čL soli
2 tabletky celaskonu
3 PL zemiakovej kaše v prášku
3 PL oleja (slnečnicový)
20 g čerstvého droždia
1 čL cukru
25 dg starého cesta
250 g múky T650 (chlebová)
100 g múky pšeničnej celozrnnej
150 g múky hladkej špeciál
Ako na to:
Do nádoby DP dáme suroviny podľa pravidla pre DP ( najskôr tekuté,
potom sypké) čože vodu, mlieko jogurt a olej, potom odvážime múku,
preosejeme ju, premiešame s rozdrveným celaskonom a soľou, vysypeme do
nádobky na tekutinu, pridáme zemiakové vločky, a nakoniec dáme navrch
rozmrvené droždie, ktoré zasypeme cukrom.
Spustíme program na cesto a necháme ho miesiť 20 - 30 minút. Potom program ukončíme.
Pridáme k cestu do nádobky i staré cesto,
ktoré predtým bolo voľne nahriate na izbovú teplotu. Spustíme celý
program na miesenie a kysnutie odznova a necháme ho dobehnúť, alebo ak
cesto narástlo rýchlejšie, vyberieme ho a necháme ho oddychovať prikryté
utierkou na doske alebo v mise.
Cesto zvrchu posypeme trochou múky a jemne preložíme. Rozkrájame ho na 14 - 15 ks a sformujeme do bochníčkov.
Necháme ich opäť chvíľu odpočinúť a potom ich po narezaní žiletkou kladieme na plech s PNP. Potrieme ich zvrchu olejom - len mierne a necháme ich ďalej kysnúť.
Keď pekne podrástli, potrieme ich rozšľahaným vajcom (s vodou al. mliekom) a posypeme semienkami.
Dáme ich do rúry rozohriatej na 200°C, vystriekame celý priestor vodou a necháme ich piecť cca 10 min,
potom teplotu znížime na 180°C a dopečieme cca ďalších 10 minút (aj menej, robíme kontrolu špajdľou).
Upečené žemle posprejujeme vodou alebo pomocou maslovačky ich môžeme potrieť mliekom (budú lesklejšie). Necháme ich chladnúť na mriežke
Zabaliť a zobrať na piknik
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára