sobota 27. júla 2013

Tvarohové rezance

   Toto jednoduché jedlo je v našej rodine veľmi obľúbené od najmenších po najväčších :-)  Isteže sa dá robiť aj nasladko a človek by si myslel, že malým deťom viac chutí táto verzia, ale opak je pravdou :-) 
No len by som skúsila podávať svojej rodinke toto jedlo pripravené z kupovaných rezancov.... :-) asi by si nik nepochutil (vrátane mňa). Takže široké rezance si vyrábam a suším i do zásoby. Na šťastie so strojčekom to ide dosť pohodlne, takže ma neľutujte ani si neklopkajte na čelo :-). Naozaj, toto jedlo pripravené z kupovanej cestoviny by bolo "oničom". No a domáce, aj keď urobené strojčekom, je iný level.
Dnes, v tomto príšerne horúcom počasí sa mi teda zišli :-)

Čo na to:

na cesto:
2 vajcia,
polohrubá múka cca 200 g, ale závisí to od veľkosti a kvality vajec a tiež od múky (múka sa dá pridať)
1 PL oleja 
trocha vody

na tvarohové rezance:
1 bal. údeného tvarohu 250 g (Pilos je super)
1 PL oleja
250 - 300 g rezancov (sušených)
100 g údenej slaniny
pažítka
2 čL soli

Ako na to:
Z prísad cesto vyhnetieme buď ručne alebo si pomôžeme mixérom. Prečo nie, keď mixér to spraví rýchlejšie?

Cesto ešte trocha prehnetieme na pomúčenej doske


 Cesto by malo byť také tuhšie, nelepivé. Necháme ho asi pol hodky postáť (zakryť proti osychaniu).


Rozkrojíme ho na dve polovice a čiastočne vyvaľkáme valčekom, 

  
 Hrubo rozvaľkáne cesto rozkrájame na asi 3 pásy, ktoré vkladáme do strojčeka 


 a vaľkáme na nejakom vhodne vybratom stupni (u mňa sa postupuje od väčšieho k menšiemu - začínam na 5  a potom už vyvaľkané cestá dobre pomúčime, necháme chvíľu odpočívať a to isté prejdeme znova na menšom čísle (ja už hneď dám 2 a to je posledné vaľkanie. Polievkové ale robím tenšie)

Cesto sa roztiahlo ako do šírky tak i do dĺžky. Ručne prekrajujeme cesto na pruhy, ktoré potom opäť vkladáme do strojčeka (zmeníme hlavicu - na fettuccine - široké rezance) a stále točíme kľukou :-) a zachytávame rezance. 
Alebo ich pokrájame ručne, kto je ako zvyknutý



Zachytené pokrájané rezance odkladáme do širokej plytkej nádoby, v ktorej ich necháme presušiť



Do hrnca dáme variť vodu a vriacu osolíme, pridáme 1 PL oleja ,  vhodíme rezance a uvaríme ich  ako máte radi.
Kým sa rezance varia, pokrájame slaninku a opečieme na panvici.
Tvaroh rozmrvíme do hlbšej misy a vsypeme uvarené precedené rezance, nalejeme na ne trocha vyškvarenej masti zo slaninky a dobre premiešame. 


Pokrájame pažítku, ktorou posypeme porcie na tanieri.



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...