Srbské mäso zvyčajne robievam z karé, ale teraz som nemala. No mala som celkom peknú krkovičku a v tejto horúčave sa mi teda vôbec nechcelo robiť niečo pečené. Tak som sa pustila do tohto receptu. V tlakáči je to hotové raz dva :-)
Potom na výpeku osmažíme cibuľu, kúštik slaninky a údenú papriku - len chvíľku, aby paprika nezhorkla. A zalejeme vodou
Neviem, kde sa u nás dá kúpiť (okrem nettu) údená paprika... Ja som si zatiaľ nikde nevšimla, tú moju mám z Dánska ( ale ak ju nemáte, nevadí ... robievala som aj bez nej, ale táto dáva takú skvelú arómu)
Teraz už pridáme opečené mäso,môžeme doplniť trocha vody a pridáme červené víno (nemusí byť). Ja mám na takéto účely víno zmrazené v saklíku na ľad - v guličkách... len vyberiem a vhodím do hrnca ( na fotke vidieť dosť zle, lebo po vybratí z mrazničky sa utvorila na povrchu inovať... sranda, vyzerá to ako také fašírky :-DDD )
Víno pridané
a hrniec môžeme zatvoriť ... dusíme takých 20 - 25 minút
Hrniec otvoríme a pridáme lečovú zeleninu alebo lečo a šampiňóny. Podusíme spolu s mäsom, ale už len tak prikryté pokrievkou a bez tlaku.
Čo na to:
cca 1 kg vykostenej krkovičky
soľ, mleté čierne korenie (mčk),
1 čL mletá červená paprika (mčp)
1 čL mletá červená údená paprika,
1 čL oregano,
olej,
1 veľká cibuľa,
3 rajčiny, 2 zelené papriky, (alebo malý pohár leča)
3 čL solamylu,
kúsok údenej slaninky
4 a viac šampiňónov
petržlenová vňať a bazalka
1 strúčik cesnaku
biely jogurt (ako doplnok pri servírovaní na mäsovú omáčku - podávame extra)
Ako na to:
Umyté, osušené mäso pokrájame na rezne a vyklepeme, posolíme a okoreníme mčk a mčp. Necháme chvíľu postáť.
Zatiaľ očistíme zeleninu, pokrájame šampiňóny a cibuľu.
V panvici rozohrejeme olej a okorenené mäso na ňom opečieme z obidvoch strán (ja som to robila priamo v tlakovom kastróle)
Opečené pláty mäsa priebežne vyberáme, kým nemáme opečené všetky kusyPotom na výpeku osmažíme cibuľu, kúštik slaninky a údenú papriku - len chvíľku, aby paprika nezhorkla. A zalejeme vodou
Neviem, kde sa u nás dá kúpiť (okrem nettu) údená paprika... Ja som si zatiaľ nikde nevšimla, tú moju mám z Dánska ( ale ak ju nemáte, nevadí ... robievala som aj bez nej, ale táto dáva takú skvelú arómu)
Teraz už pridáme opečené mäso,môžeme doplniť trocha vody a pridáme červené víno (nemusí byť). Ja mám na takéto účely víno zmrazené v saklíku na ľad - v guličkách... len vyberiem a vhodím do hrnca ( na fotke vidieť dosť zle, lebo po vybratí z mrazničky sa utvorila na povrchu inovať... sranda, vyzerá to ako také fašírky :-DDD )
Víno pridané
a hrniec môžeme zatvoriť ... dusíme takých 20 - 25 minút
Hrniec otvoríme a pridáme lečovú zeleninu alebo lečo a šampiňóny. Podusíme spolu s mäsom, ale už len tak prikryté pokrievkou a bez tlaku.
Udusené mäso je potom dobré vybrať, lebo ešte treba zahustiť šťavu a pri miešaní by sa mohlo mäso rozpadávať. Takže v troche studenej vody rozmiešame solamyl a vlejeme do šťav... povaríme dáke 2 - 3 minúty, šťavu dochutíme podľa vlastného uváženia soľou či niečím ako tabasco, strúčik cesnaku, vňať ap. Vložíme mäso, prehrejeme ho v šťave a môžeme podávať... s ryžou alebo pečenými zemiakmi je naj!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára