utorok 8. septembra 2009

Fettuccine - dlhé, široké rezance


Čo na to:

2 vajcia,
polohrubá múka (podľa potreby) - tak okolo 200 g, ale závisí to od veľkosti a kvality vajec a tiež od múky.
1 PL oleja

Ako na to:

Do nádoby hnetača dáme vajíčka a prisypeme časť múky. Výsledné cesto nesmie byť lepkavé. Múku radšej pridávame postupne, aby sme neprešvihli správnu konzistenciu. Ak by sme dali múky prebytok, cesto by sa v hnetači rozdrolilo. Na fotke vidno, že cesto by ešte trocha múky znieslo

Takže ešte troška prisypeme, ale už mu veľa nechýba, takže s rozvahou :) Zamiesime a keďže vidno, že sa cesto nijak valne nedrolí, necháme ho asi minútu miesiť (v Ronicu stačí len 30 sekúnd :) a vyklopíme ho na pomúčenú doskuNa doske ho trocha prehnetieme aj ručne (aby sme sa s cestom skamošili :)))

Cesto rozkrojíme na dve polovice a začneme vaľkať. Ak máme vaľkací rezancový strojček, tak žiadny problém. Valčekom potom stačí vaľkať len tak trocha, aby sa nepovedalo.

Takže si pripravíme strojček a placku cesta rozdelíme napr. na 3 časti.

Cesto vkladáme do strojčeka a točíme kľukou (ak nemáme automatického pomocníka) Vyvaľkané cestá dobre pomúčime a necháme chvíľu odpočívať.

Potom si postupne navolíme pomocou kolieska hrúbku cesta a opäť ho preženieme strojčekom. Ja som cesto rozvaľkala valčekom tak, aby sa zmestilo do strojčeka a potom som ho strojčekom prehnala dvakrát. Ten druhýkrát som si už dala voľbu najtenšieho cesta. A fungovalo, takže paráda! :)Cesto, ktoré sme prehnali strojčekom je dlhé a to my práve chceme, veď ideme robiť fettuccine. Tieto pláty pomúčime z obidvoch strán a necháme ich trocha preschnúť voľne na vzduchu tam, kde sa dá :) Pásy cesta potom poskladáme ako harmoniku... je to vidieť na obrázkuHarmoniku budeme krájať ostrým nožom tak, aby pásiky ostávali vcelku (čiže pozdĺž skladov) Mohli by sme to urobiť aj strojčekom, ale toto je rýchlejšie. A ako hovorí Jamie, ak nie sú fettuccine úplne rovnaké, aspoň vidno, že sú domáce :-DDDTakže vidieť, že sú domáce :))) žiadna strojová výroba.... len strojček :-DVždy, keď jednu "harmoniku" pokrájame, tak rezy ponatriasame nad doskou a rozbalia sa ( ale len v prípade, že sme dobre múčili a nemali cesto mokré) Sú hotové... odkladáme si ich na tácku alebo plech.Takto pokračujeme potom aj s ďalším cestom, prípadne cestami :)). Môžeme si ich narobiť aj do zásoby a na plechu ich usušiť (najlepšie voľne na vzduchu, občas ich otočiť... alebo v rúre pri úplne nízkej teplote a otvorených dvierkach rúry).Varíme ich klasicky v osolenej vode. Keď varíme čerstvo urobené, tak sú uvarené raz-dva, bacha na vec! Usušené varíme trocha dlhšie, samozrejme vkladáme ich do vriacej osolenej vody. Takých 5 minút im bohate stačí, ale radšej skúšajme (nemusí mať každý cesto rovnako hrubé, takže pre istotu) Údajne vtedy sú dobre uvarené cestoviny, ak ich plesneme o kachličky a cestoviny sa na nich udržia :DDD. Je to tak, ale nedoporučujem to :)) lepšie skúsiť zubami :)) Uvarené podávame ako prílohu alebo ako hlavné jedlo s dákou dobrou omáčkou .-)


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...