pondelok 14. septembra 2009

Kečup


Tento recept mám od známej, ale trocha som ho upravila. Posledné dve ingrediencie som vôbec nedávala... nové korenie neznášam a vegeta sa predsa nemusí pchať do všetkého. Miesto týchto korenín som dala 1/2 čL ml. škorice a 1 PL ml. červenej papriky. K tej úprave ešte toľko, že miesto zeleru som dala stredne veľkú cviklu a vznikol bombový kečup. Idem HEINZovi konkurovať :-))) chuťou i farbou (bez chemických prísad).


Čo na to:
2kg rajčín, 500g cibule, 750g jabĺk, 1 zeler, 2 a viac feferóniek, 300g kápie (alebo červenej papriky), 8 strúčikov cesnaku, 1dl octu, 150g cukru, 1 PL soli, 2 bobkové listy, 3 klinčeky, 3 guličky nového korenia, vegeta

Ako na to:
Cviklu ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme variť spolu s popučenými rajčinami, paprikami, cibuľami, cesnakom, feferónkou a pokrájanými a očistenými jablkami. Varíme v hrnci pod pokrievko, občas miešame. Pridáme i koreniny. Keď suroviny zmäknú, necháme ich trocha vychladnúť a ponorným mixérom ich pomixujeme. Hrniec vrátime na sporák a ešte varíme asi pol hodiny.Zmes prepasírujeme a znova dáme variť, pridáme cukor, soľ, ocot (kto chce aj tú vegetu) . Cukru samozrejme môžme dať viac alebo menej, ako nám chutí.
Dĺžka varenia závisí od toho, ako chceme mať kečup hustý. Keď odoberieme trocha kečupu na malý tanierik a necháme vychladnúť , vidíme jeho konzistenciu a podľa toho sa rozhodneme, či ho budeme ešte ďalej variť. Čím dlhšie ho varíme, tým je hustejší, to je logické, lebo odparujeme z neho vodu.Keď kečup nadobudne požadovanú hustotu, plníme ho do fľašiek a vysterilizujeme (cca 15 minút).

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...